Moord en roof in Noorse vakantiehuisjes

rodesneeuwJørn Lier HorstRode sneeuw. Vertaald uit het Noors (Vinterstengt) door Kim Snoeijing. ISBN 978-94-005-0662-6, 367 pagina’s, € 19,99. Amsterdam: A.W. Bruna 2016.

Drugshandelaren en inbrekers lopen elkaar voor de voeten.

William Wisting, inspecteur bij de afdeling recherche van de politie in Larvik ziet zich geplaatst voor een schijnbaar onoplosbare wirwar van misdaden. Verschillende zomerhuisjes aan de kust blijken tijdens de winter bezoek te hebben gehad van inbrekers. Wanneer een eigenaar even poolshoogte komt nemen ontdekt hij in een van de  huisjes het lijk van een onbekende man. Na enig onderzoek blijkt dit echter niet een inbreker te zijn, maar een drugscrimineel. Waar zijn de inbrekers gebleven? Van drugs trouwens ook geen spoor. Er worden meer lichamen gevonden. Gaat het om afrekeningen in het criminele circuit?

Het lichaam dat in het huisje werd gevonden, wordt met een lijkwagen naar het politiebureau gebracht, maar komt daar niet aan. De auto blijkt te zijn gekaapt, maar wordt later teruggevonden. De chauffeur is omgebracht en tot stomme verbazing van de recherche ligt er nu een heel ander lichaam in. De raadselachtigheid en de geheimzinnigheid wordt er niet minder op als dagenlang tientallen vogels dood uit de lucht vallen. Dierenliefhebbers geven de politiehelikopters de schuld.

jornlierhorstJørn Lier Horst (1970) heeft zich met zijn bekroonde misdaadserie over inspecteur William Wisting gevoegd bij de elite van de Scandinavische thrillerschrijvers. Voordat hij zich fulltime aan het schrijven wijdde, werkte hij als hoofd van de recherche in het Noorse district Vestfold. Van zijn boeken werden in Noorwegen al meer dan 1,5 miljoen exemplaren verkocht. Dit boek is het eerste van het Wisting kwartet.

In Rode sneeuw (Noorse titel: gesloten tijdens de winter) wordt de lezer verrast met verschillende criminele verhaallijnen die op verrassende wijze samenhangen en uitlopen op een spectaculair opgezette overval op een geldtransport. De politie heeft daarbij alle daders in beeld en een schitterende hinderlaag voor de boeven in elkaar gezet. Toch worden ze overrompeld door onverwachte slimheid van de criminelen. Door middel van een gehaaide kidnapping weten ze aan de politie te ontkomen. Het is aan het doortastend optreden van inspecteur Wisting te danken dat ze uiteindelijk toch gepakt worden.

Echter, de dader van de moord op de man in het zomerhuisje blijkt niet in de kraag te zijn gevat. Wie is die geheimzinnige moordenaar? De oplossing van dit raadsel is aan het einde van het boek als een kers op de taart.

Vlot geschreven en gedegen politieroman die zowel beginners als kenners van het genre zonder twijfel een groot plezier zal doen.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Deel van een reeks, Detective / Thriller. Bookmark de permalink.