De weg naar het Licht

de13ediscipelDeepak Chopra – De 13e discipel. Uit het Engels vertaald (The 13th Disciple) door Ineke Vlug. ISBN 978-94-6068-280-3, 317 pagina’s, € 19,95. Baarn: Marmer 2016.

Zes mensen proberen via hun mysterieschool te komen tot het ware geloof.

Gedreven door de Geest komen zes willekeurige mensen bijeen rondom een gouden relikwie. Volgens een briefje behoort dit relikwie toe aan de dertiende discipel. Ze komen wekelijks bijeen en krijgen opdrachten die hen buiten de werkelijkheid brengen. Ze zijn onzichtbaar, ze kunnen terug in de tijd, ze zijn getuige van gebeurtenissen in de tijd van Jezus. Dit alles om hen naar het Licht te brengen.

deepakchopraDeepak Chopra (1947) werd geboren in New Delhi. Hij woont nu in de Verenigde Staten en is naast arts ook schrijver van boeken over spiritualiteit en alternatieve geneeskunde. Hij schreef meer dan tachtig boeken, richtte een aantal spirituele centra op en geeft wereldwijd lezingen. Ook adviseert hij invloedrijke managers, onder andere voormalig president Bill Clinton. Michael Gorbatsjov noemde hem een van de meest verlichtende en inspirerende filosofen van deze tijd. Dat hij nu een roman heeft geschreven is een uitzondering.

De hoofdpersoon is Meg. Zij kreeg te maken met stigmata en besloot naar het klooster te gaan, waar ze zuster Margaret werd genoemd. Na tien jaar verdwijnt ze uit het klooster. Haar nichtje Mare gaat naar het klooster waar ze een doos met de bezittingen van Meg in ontvangst neemt. In die doos blijkt een gouden relikwiekist in de vorm van een miniatuurkerkje te zitten met een briefje: Hallo Mare, Dit behoort toe aan de dertiende discipel. Volg het waarheen het je leidt. De jouwe in Christus, Meg. Gaandeweg ontmoet Mare verschillende personen die een groepje gaan vormen rondom het relikwie. Eerst de journalist Frank met wie ze de doos opent en dan meldt zich namens Meg een geheimzinnige vrouw, Lilith.  Zij maakt duidelijk dat God hen heeft uitverkoren. Wat later komen ook de heer Galen en de verpleger Jimmy bij de groep. Tenslotte komt ook Meg er zelf bij. Zij neemt de leiding en geeft de groepsleden elke week een opdracht.

De groepsleden maken de wonderlijkste dingen mee, niet alleen bij het relikwie dat soms een fel licht geeft, maar ook tijdens hun dagelijks leven. Bepaalde voorwerpen die ze meekrijgen, zoals een zonnebril of een munt, veroorzaken bovennatuurlijke ervaringen die hen sterk beïnvloeden en helpen hun ware persoonlijkheid te ontdekken en te groeien naar het licht van Christus. De twaalf apostelen waren te kort geschoten. Een dertiende apostel was nodig om het zendingswerk beter te doen. De groepsleden ontmoeten haar in hun visioenen.

Deze roman is zeer ongewoon. Het gaat zeker niet om een spannend boek in de sfeer van bijvoorbeeld Dan Brownes Da Vinci Code. Het boek vraagt veel van de lezer. Je moet geïnteresseerd zijn in en open staan voor spirituele zaken. Het was ook niet de bedoeling van de schrijver om alleen maar een boeiend verhaal te schrijven. Dat blijkt heel duidelijk uit zijn nawoord Het mysterie en jij. Dat is een uitgebreid hoofdstuk waarin hij uitlegt wat een mysterieschool is en enkele voorbeelden geeft. Maar daarnaast geeft hij voor de lezer de weg aan naar het Licht, naar God. De eerste zin van dit hoofdstuk luidt als volgt: Als het me gelukt de mysterieschool in het verhaal iets magisch mee te geven, hoop ik maar dat lezers denken: ‘Mag ik er ook bij?’

Een interessant boek voor wie geïnteresseerd is in spiritualiteit.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Religie. Bookmark de permalink.