Belgische vluchtelingen in Eerste Wereldoorlog

dostieGerda van Wageningen – Dostie. ISBN 978-9401-90-743-9. 215 pagina’s. €14,99. Utrecht: Zomer & Keuning 2016.

Christelijke, historische, plattelands-liefdesroman.

Aan het begin van de Eerste Wereldoorlog wordt de stad Antwerpen zwaar gebombardeerd. Wie kan vluchten vlucht om aan de dood te ontkomen. Tallozen lopen richting Zeeuwse grens. Sonja en haar neef Leen nemen een aantal vluchtelingen mee naar de hofstee Dostie van Sonja’s ouders. Ze willen hen onderdak en veiligheid bieden zo lang als nodig is.

Sonja’s ouders zijn er niet gelukkig mee. Het is weliswaar hun christenplicht vluchtelingen te helpen, maar hun huis herbergt een geheim, hun zwaar verstandelijk en fysiek gehandicapte zoon Jan die op een kamertje op zolder wordt verborgen en opgesloten. Niemand weet daarvan. Het is 1914 en in het strenge Schouwen-Duiveland predikt de dominee dat een zoon als Jan een straf is voor begane zonden. Ook de aan tuberculose gestorven zoon Joost zou een straf zijn. Het dorp kijkt de familie dan ook met de nek aan.

De vluchtelingen, een jong gezin, een bejaard echtpaar en een vrouw van een jaar of zestig kennen deze geschiedenis niet. Ze zijn dolblij met de verleende hulp en trekken graag in het washok en de schuur. Maar hoe houdt de familie het geheim van Jan verborgen?

En er speelt nog iets. Vader en moeder ‘zijn de vijftig voorbij en worden oud’ zoals ze het zelf formuleren. Ze zouden graag zien dat dochter Sonja trouwt, met haar man de boerderij overneemt en voor nageslacht zorgt. Met wie ze trouwt, maakt hen niet veel uit. Maar Sonja wil meebeslissen.

gerdavanwageningenGerda van Wageningen (1946) woont al ruim 35 jaar in de Hoeksche Waard. Ze heeft 110 boeken geschreven en is daarvoor geridderd.

Dit boek is het eerste deel van de Schouwen-trilogie over vluchtelingenopvang in de Eerste Wereldoorlog. In Zeeland hebben sommige boerderijen een naam, andere niet. Dan spreekt men over ‘de hofstede’, in het Zeeuws ‘d’ostie’. Daarvan heeft de auteur de eigennaam Dostie gemaakt.

Sonja wordt vrij bot gekoppeld aan een boerenzoon die het op de hofstee heeft voorzien. Maar als het aan het meisje ligt, kiest ze voor de liefde. En Arjaan van der Velde, die ze tijdens de eerste roerige dagen ontmoette en die hen toen heeft geholpen, heeft een goede indruk op haar gemaakt. Ze kan hem niet vergeten. Maar in het streng gelovige milieu van Sonja is een vreemde snuiter met een ander geloof eigenlijk geen optie. Zal de liefde het winnen?

Dit is een échte Gerda van Wageningen. Kerk, geloof, liefde, alles komt aan de beurt. Daarbij genomen dat het verhaal ook historisch interessant is, maakt Dostie tot een heerlijk boek voor wie in de tijd weg wil dromen.

Ontspannend boek.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Eerste Wereldoorlog, Romantiek. Bookmark de permalink.