Tweestrijd in het Amerikaanse leger

hoogverraadJoshua Hood Hoogverraad. Vertaald uit het Engels (Clear by Fire) door Els Franci-Ekeler.  ISBN 978-90-452-1196-1, 312 pagina’s, € 17,95. Uithoorn: Karakter 2016.

Amerikaanse soldaten vechten in Afghanistan met de vijand, maar ook met elkaar.

De strijd in Afghanistan duurt sommige militairen te lang. Ze zijn het ook niet eens met het feit dat de regering de strijd wil staken. Enkele militairen nemen het initiatief om met keiharde actie voorgoed af te rekenen met de Taliban. Daartoe wordt zelfs aan chemische wapens gedacht. Andere militaire militairen moeten dat verhinderen en dan is er ook nog de jacht op Mason Kane, door zijn eigen land vogelvrij verklaard, de enige Amerikaan voor wie het bevel kill-on-sight  was uitgevaardigd.

joshuahoodJoshua Hood was vijf jaar lang lid van de 82nd Airborn Division en werd meerdere keren uitgezonden naar Irak en Afghanistan. Hij weet dus van binnenuit hoe het toegaat in de strijd tegen de Taliban. In de Verenigde Staten zijn nog twee delen verschenen over dezelfde personages. Deel drie is pas verschenen. Zo ontstond de Search & Destroy serie.

Deze oorlogsthriller is een behoorlijk ingewikkeld. De 36 hoofdstukken spelen in verschillende plaatsen. De plaatsen worden steeds duidelijk aangegeven. Zo speelt het verhaal op verscheidene plaatsen in de VS onder andere in het Witte Huis. Daarnaast zijn er plaatsen in Noord-Afrika (Marokko, Algerije, Libië en Tsjaad) en plaatsen in Azië (Afghanistan, Pakistan en Syrië. Dan zijn er ook heel veel personages met hun verhaallijnen. Naarmate het verhaal vordert gaat het verhaal zich concentreren op enkele hoofdpersonen.

Het verhaal kent twee hoofdpersonen over wie we wat meer achtergrondinformatie krijgen. De meeste personen maken we alleen mee handelend in het verhaal, maar over hun karakter komen we bijna niets te weten. Mason Kane was een loyale soldaat die lid was van een clandestiene elite-eenheid. Deze voerde uiterst gevaarlijke missies uit en zaaide verderf onder terroristen. Als zijn commandant Barnes bevel geeft een onschuldige Afghaanse familie te vermoorden, weigert Mason dat. Dat betekent wel dat hij moet vluchten.

De andere hoofdpersoon, tevens de enige vrouw, is Renee Hart. Ze is een bekwame en onverschrokken militair. We maken haar mee in meerdere gevechtssituaties, o.a. een tweetal in de VS. Die lopen beide mis, omdat er niet goed naar haar geluisterd wordt. Zij heeft veel meer inzicht en moed dan de mannen in haar team. Het is soms wat onduidelijk waar ze bij hoort, in ieder geval bij de good gays evenals Mason Kane. In de loop van het verhaal ontmoeten ze elkaar en gaan ze samenwerken.

Hoogverraad is een keiharde militaire thriller. Het aantal gevechten dat vrij gedetailleerd en vrij onderkoeld beschreven wordt is talrijk. Daarnaast is er sprake van wreedheden. Enkele malen wordt minutieus een marteling beschreven. Opvallend is dat de militairen die de ‘ondervragingen’ doen dit heel emotieloos en professioneel uitvoeren, wat het niet minder gruwelijk maakt.  We maken ook mee dat een dorp tot op de laatste inwoner wordt uitgeroeid. Een colonne Talibanstrijders bezoekt een dorp. De leider deelt snoep uit aan de kinderen. Het dorp word gebombardeerd en beschoten tot er niemand meer leeft.

Deze oorlogsroman is zeer realistisch. De schrijver schrijft uit eigen ervaring. Er is geen sprake van geromantiseerd heldendom wat in sommige oorlogsboeken vaak gebeurt. Je moet er als lezer wel van houden. Sommigen zullen al het geweld in deze roman niet verdragen en het boek terzijde leggen. Veel mannen vinden alles rondom het leger en wapens zeer interessant. Dan is dit boek een aanrader. Op de achterflap staat de spreuk MEER boek voor MANNEN. Dit zegt al genoeg.

Oorlogsroman die onthult hoe het er aan toe gaat in Afghanistan en in het Amerikaanse leger.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Deel van een reeks, Detective / Thriller, Oorlog. Bookmark de permalink.