Online trouwen?

jonathangaatlosMeg RosoffJonathan gaat los. Vertaald uit het Engels (Jonathan Unleashed) door Betty Klaasse. ISBN 978-90-245-7084-3, 129 pagina’s, € 16,99. Amsterdam: Luitingh-Sijthoff 2016.

Stel je voor, je bent een jongen van begin twintig. Je hebt een leuke vriendin, een mooie baan (als copywriter bij een reclamebureau in Manhattan) en twee honden. Klinkt als een prachtig leven. Niet voor Jonathan. Hij komt er achter dat hij zijn vriendin toch iets minder leuk vindt dan hij dacht. En ook de baan bij het reclamebureau in Manhattan is niet echt zijn droombaan. Hij werkt dan wel aan het meest lucratieve, maar ook het meest saaie account. De twee honden die hij verzorgt voor zijn broer in Dubai, Sissy en Dante, zijn voor hem sparringpartners.

Op een gegeven moment gaat zijn vriendin Julie bij hem in wonen. Het lijkt er op dat het niet goed klikt tussen haar en de honden, die bijna menselijke trekjes vertonen. Op een dag vraagt zij Jonathan ten huwelijk. Ze werkt bij een tijdschrift dat over trouwen gaat en wil online, live met hem trouwen. Ze ziet dit als mooie input voor haar werk. En zo valt Jonathans leven langzaam uit elkaar. Hij leeft steeds meer in een fantasiewereld en praat onsamenhangend…

megrosoffpngDe Amerikaanse schrijfster Meg Rosoff (1956) werkte oorspronkelijk in de advertentiewereld, onder meer als copywriter. Ze begon romans te schrijven nadat haar jongste zuster aan borstkanker was overleden. Ze woont in Londen en schreef een aantal bekroonde boeken. De Britse krant The Guardian noemde het thema van haar boeken ‘het mysterie van volwassen worden’.

Jonathan is een heel gewoon, gemiddeld persoon die dingen meemaakt die vele anderen ook doormaken. Door de makkelijke manier van schrijven leest het boek fijn weg en door de geweldige humor is het erg vermakelijk en ontspannen. Sommige zinnen zijn prachtig en er zitten veel woordgrapjes in het boek. Zo noemt Jonathan bruiloft, steevast begrafenis en in de beschrijvingen lijkt het daar ook steeds meer op.

Maar toch beschrijft het boek een serieuze problematiek. Steeds duidelijker wordt het dat Jonathan niet blij is met zijn leven en voelt dat hij niet kan doen aan de eisen die de maatschappij stelt. Hij zakt steeds verder weg. En dat is ook precies waar dit boek over gaat. De worsteling om te passen in het ideaalbeeld van een volwassen man: mooie baan, mooi huis, mooie vrouw. Vroeger was het leven veel eenvoudiger. Maar hij weet wel dat als hij het niet in New York ‘maakt’, dan redt hij het nergens.

Aanrader, ook voor wie gewoonlijk geen literaire romans leest.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Diversen, Fictie. Bookmark de permalink.