Nederland centrum van de wereld

VunzigespelletjesRob van Doorn – Vunzige spelletjes. ISBN 978-90-8660-310-7, 296 pagina’s, €18,95. Arnhem: Ellessy 2016.

Centrumlinks kabinet-na-Rutte leidt tot moord en doodslag.

Na de moord op dochter Jolanda hebben politicus Frits Halen, zijn vrouw Saskia en hun kinderen Pieter en Pauline zich gevestigd op Kreta. Ze willen rust en beginnen aan een nieuw leven. Frits werkt als reisleider. Maar op een dag wordt hij bij thuiskomst opgewacht door drie politici van Groen Links. Ze vertellen hem dat de partij in de verkiezingen na de regeerperiode van het kabinet Rutte, zo veel heeft gewonnen dat er onderhandelingen worden gevoerd door vijf centrumlinkse partijen, met D66 aan de leiding. Wilders had weliswaar 40 zetels veroverd, maar niemand wilde een coalitie met hem aangaan. Vandaar hun vraag: wil Frits Halen minister worden? Na lang nadenken stemt hij toe. Maar vanaf dat moment is hij zijn leven niet meer zeker.

Niet alleen Frits Halen kijkt de dood in de ogen. De fractievoorzitter van het CDA wordt vermoord, andere leden van het kabinet worden bedreigd. Een medewerkster wordt mishandeld, ontvoerd en wreed gedood. En alsof dat niet genoeg is vindt er ook nog een terroristische aanslag plaats in de Schipholtrein waarbij ongeveer 1100 mensen de dood vinden. Waarom? Langzaam maar zeker wordt duidelijk dat de aanslagen alles te maken hebben met macht, geld en een nietsontziend beleid achter vele schermen.

RobvanDoornRob van Doorn (1954) was raadslid voor Groen Links in Haarlem. Daarna was hij vakbondsbestuurder en van 2010 tot 2013 wethouder van de Spaarnestad. Hij schreef twee eerdere thrillers over politicus Frits Halen, dit is het laatste deel van een trilogie, maar ook prima ‘los’ te lezen.

Als wethouder streed Halen tegen terroristen, wapenhandelaren, corrupte ambtenaren en bestuurders. In dit derde deel gaat de strijd wereldwijd voort. Het internationale handelsverdrag TTIP laat de gemoederen binnen en vooral buiten de politiek zo hoog oplopen dat er rücksichtslos gemoord wordt. Er wordt niet alleen een aanslag gepleegd, maar ook een compleet dorp uitgeroeid. Wat dat betreft had Van Doorn wel een toontje lager mogen zingen, zeker omdat hij de rondspattende hersenen en ingewanden met een zekere wellust uitvoerig beschrijft, maar dat zijn we van hem gewend. In het eerste boek komt ook een zeer bloederige aanslag voor, waarbij het hoofd van de burgemeester van Haarlem over de Grote Markt rolt. De auteur buitengewoon duidelijk over zijn eigen politieke voorkeur: wie nu in zijn ogen faalt krijgt in deze after-Rutte-story nog even, op een belerend toontje, flink voor de broek.

Rob van Doorn kan schrijven. Ontegenzeggelijk. Maar hij is geen Frederick Forsyth die wereldomvattende problemen razend spannend en rechtlijnig in een thriller kan verwerken. Bovendien is Nederland niet, en in dit boek wordt wel de indruk gewekt, het centrum van de wereld. Van Doorn overschat de plaats van ons land en dientengevolge de politieke rol die het speelt.

Nog even een opmerking over de titel. Onder Vunzige spelletjes versta ik iets anders dan terroristische aanslagen, martelingen, het gruwelijke uitmoorden van een dorpsbevolking en nog meer van dat fijns. De multinationals in dit boek spelen vals spel, maar die krijgen minder ruimte. Een andere titel was mijns inziens beter geweest.

Een aardige maar soms rommelige thriller. Lees even over de soms wat flauwe ‘gelijkenissen’ heen: zo is Ard van der Steur, minister van Veiligheid en Justitie, in het boek Olivier Kaviaar. Ook ’s mans privéomstandigheden zijn praktisch hetzelfde als die van de huidige bewindsman. Van zulke grappen moet je houden.

Voor de liefhebber van politiek, maar dan in opgeklopte versie.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Deel van een reeks, Detective / Thriller, Politiek. Bookmark de permalink.