Moord en bedrog in het zakenleven

machtsstrijdWouter HeldersMachtsstrijd. ISBN 978-90-452-1197-8, 318 pagina’s, € 17,95. Uithoorn: Karakter 2016.

Grimmige strijd over de erfenis en opvolging van overleden directeur.

Chris Hurkman zoekt in Namibië naar zeldzame delfstoffen die gebruikt worden bij de fabricage van computers. Hij is in dienst van het bedrijf De Graaff & Hurkman dat zijn vader heeft helpen oprichten. Deze is helaas in 1975 in Zuid-Afrika bij een auto-ongeluk om het leven gekomen. Hierbij waren meer slachtoffers te betreuren, een Vlaams echtpaar dat ook bij het bedrijf betrokken was. Zij lieten een jong dochtertje achter. Deze Sofie begint in 2016  een onderzoek naar het op z’n minst merkwaardige verkeersongeluk waarbij haar ouders en dus ook de vader van Chris  betrokken waren.

De directeur van het bedrijf waarvoor Chris werkt pleegt zelfmoord. Zijn kwaadaardige en verslaafde zoon Cecil wordt in het testament aangewezen als belangrijkste erfgenaam en directeur. Dochter Victoria krijgt 49 % van de aandelen. Cecil heeft maar één doel: Chris het bedrijf uitwerken en zijn echtgenote Frederique van hem af pikken. Hij is bereid daarvoor over lijken te gaan.

wouterheldersWouter Helders (1984) deed een specialistenopleiding aan de Koninklijke Militaire Academie. Als militair journalist wordt hij regelmatig uitgezonden naar conflictgebieden. Zijn ervaringen in den vreemde klinken realistisch door in deze bedrijfsthriller die voor een belangrijk deel speelt in Zuid-Afrika en Namibië.

Hoofdpersoon Chris Hurkman is daar grote hoeveelheden kostbare delfstoffen op het spoor. Deze moeten de zieltogende firma een nieuwe impuls geven en hem tot de belangrijkste man van het bedrijf maken. Erfgenaam Cecil de Graaff ziet Chris echter als een bedreiging van zijn positie en wil van hem af. Hij saboteert het werk van Chris zoveel mogelijk. Cecils zus Victoria is verliefd op Chris, maar wordt door hem afgewezen. Zij spant vervolgens ook met haar broer samen. En als klap op de vuurpijl weet Cecil de echtgenote van Chris van hem af te troggelen. Frederique is uitgekeken op Chris en wordt verliefd op Cecil. Ze raakt zo in de ban van haar nieuwe liefde dat ze er ook op uit is haar ex in het verderf te storten.

De enige medestander blijkt Sofie die bezig is het mysterie van autocrash uit 1975 op te lossen. Haar ouders en Chris’ vader waren immers gezamenlijke slachtoffers en dat smeedt een hechte band. Terwijl ze stapje voor stapje dichter bij de waarheid komen rond het raadselachtige ongeluk, weet Cecil in Namibië voor Chris en Sofie een brutale en dodelijke val op te zetten. Tot het laatste moment wordt de lezer in spanning gehouden over de afloop.

Het verhaal speelt zich zeer recent af en zal de liefhebber van thrillers over hedendaagse internationale bedrijfsterreur beslist aanspreken.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Detective / Thriller, Zakenwereld. Bookmark de permalink.