Wie zakt wordt afgeslacht

DetestHjorth Rosenfeldt – De test. Vertaald uit het Zweeds (De underkända) door Geri de Boer. ISBN 978-90-234-9937-4, 432 pagina’s, € 19,99. Amsterdam: Cargo 2016.

Gefrustreerde intellectueel levert bloedig strijd met populaire massamedia.

Je zal maar in Zweden op de televisie een quiz winnen of uitgeroepen worden tot de slimste mens. Je geniet plotseling  landelijke bekendheid, je wint veel geld en je populariteit levert je misschien nog extra inkomsten op. Helaas loopt zo’n winnaar of winnares echter kans op vreselijke wijze het leven te verliezen. Opeens verschijnt immers een seriemoordenaar met échte diploma’s om je nog eens aan de tand te voelen. Hij stelt 60 vragen op het gebied van algemene ontwikkeling. Bij 41 of meer foute antwoorden kost dat je je leven en word je met een schietpen de dood in gejaagd. Precies zoals dat vroeger bij een varkensslacht op de boerderij gebeurde.

De intellectuele killer gaat omzichtig te werk. Slachtoffers worden eerst uitgenodigd voor een etentje, vervolgens gedrogeerd en daarna in een camper ondervraagd en omgebracht. De lijken worden tenslotte overgebracht naar een leegstaande school en in een lokaal letterlijk ‘te kijk gezet’. De enkeling die wel twintig of meer vragen goed heeft, blijkt ook een ellendig lot beschoren te zijn. Iedereen die deelneemt aan platte tv-spelletjes is namelijk schuldig aan niveauverlaging.

HjorthRosenfeldtMichael Hjorth (1963) en Hans Rosenfeldt (1964) schreven hun vijfde thriller waarin de profiler Sebastian Bergman centraal staat bij de oplossing van misdaad zonder weerga. Eerder verschenen in de serie Wat verborgen is, De discipel, Het familiegraf en Het stille meisje. Twee ervan dienden als basis van de televisieserie Den fördömde. Rosenfeldt werd ook beroemd als scenarioschrijver van The Bridge. Dit boek is ook ‘los’ te lezen.

Zoals de lezers van genoemde boeken gewend zijn, worden de rechercheurs geplaagd door allerhande persoonlijke tragedies en relationele problemen. Bergman zelf kan nog steeds niet in het reine komen met het overlijden van zijn vrouw en dochter tijdens de beruchte tsunami, maar ook de ontdekking dat één van zijn collega’s nota bene een bloedeigen dochter blijkt te zijn, gaat hem niet in de koude kleren zitten. Daarnaast spelen zich binnen het rechercheteam voortdurend seksuele spanningen en ook ontladingen af. Dit maakt de speurtocht naar de seriemoordenaar niet altijd eenvoudig. Maar voor de lezer zijn deze uitweidingen te beschouwen als een extra bonus.

Uiteindelijk is het Sebastian Bergman die door roeien en ruiten een gewaagde actie op touw zet om vele mensenlevens te sparen en de schijnbaar ongrijpbare delinquent voor altijd achter de tralies te krijgen. Maar hiervoor moet hij wel een buitengewoon hoge prijs betalen.

Fel realistische thriller.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Detective / Thriller. Bookmark de permalink.