Diefstal van je eigen leven

DarkmatterBlake CrouchDark Matter. Vertaald uit het Engels (Dark Matter) door Corry van Bree. ISBN 978-90-452-1124-4, 303 pagina’s, € 19,99. Uithoorn: Karakter 2016.

Science fiction over vermenigvuldiging van identiteit.

Jason heeft een vrouw en een zoon. Hij is gelukkig. Op zekere avond verlaat hij het huis en wordt ontvoerd. De dader gaat gewelddadig te werk. Hij houdt hem onder schot en neemt hem in z’n auto mee naar een verre buitenwijk van Chicago. Zijn kleren worden afgenomen en Jason wordt gedrogeerd. Wat gebeurt er? Wat wil de kidnapper? Hij verliest het bewustzijn en ontwaakt na enige tijd in een onbekend gebouw. Tientallen mensen staan om hem heen en applaudisseren. De leider zegt dat hij de eerste is die erin is geslaagd terug te keren. Iedereen wil dolgraag weten wat hij de laatste maanden allemaal heeft meegemaakt.

Woede overvalt hem. Wat moeten die mensen? Waarvan is hij ‘teruggekeerd’? Met wat geluk weet Jason te ontsnappen en slaagt er in een taxi te vinden die hem naar huis brengt. Maar zijn vrouw herkent hem niet en zijn zoon lijkt niet te bestaan. Dan dringen gewapende kerels plotseling het huis binnen en schieten de vrouw dood. Jason wordt weer meegenomen naar dat onbekende gebouw.

BlakeCrouchBlake Crouch (1978) werd eerder bekend met zijn thriller-trilogie in SF-sfeer: Verlaten, Verbeten en Verloren. Deze speculatieve SF-thriller is een roman die op zichzelf staat. Het verhaal is mooi afgerond met een goed onderhouden spanningsboog.

Hoofdpersoon Jason merkt dat hij verschillende identiteiten bezit die tegelijkertijd in een andere tijd en wereld lijken te leven. Overigens wel op ongeveer dezelfde plaats, namelijk Chicago. Jason is leraar natuurkunde, maar zijn tweede identiteit (Jason 2) is die van een geniale natuurkundige die een machine heeft ontworpen met toegang tot de identiteit van de oorspronkelijke Jason (1). Jason (2) ruilt met Jason (1).

Het boek beschrijft de strijd van de eerste Jason om zijn gelukkig bestaan met vrouw en zoon terug te krijgen. Hiervoor reist hij op bijzondere wijze naar nog meer identiteiten van Jason die geen van alle aantrekkelijk zijn om mee te ruilen. Uiteindelijk blijken er wel 25 Jasons in omloop. Dat met al die identiteiten regelmatig spannende gebeurtenissen passeren, laat zich gemakkelijk raden. En het wordt er voor de oorspronkelijke Jason niet eenvoudiger op om terug te keren in de schoot van zijn gezin.

De schrijver weet in een bloedstollende eindspurt echter alle eindjes aan elkaar te knopen en de lezer met een redelijk gerust hart de laatste pagina van dit aparte thriller-gebeuren om te  laten slaan.

Rake SF-thriller, in het bijzonder voor liefhebbers van spectaculaire tijds- en verplaatsingsmachines.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Detective / Thriller, Science fiction. Bookmark de permalink.