Seriemoordenaar met ‘hoogstaande principes’

SluitjeogenMichael RobothamSluit je ogen. Vertaald uit het Engels (Close your eyes) door Ludo Diercksens. ISBN 978-90-234- 9969-5, 384 pagina’s, € 19,99. Amsterdam: Cargo 2016.

Onrustzaaier loopt recherche voor de voeten bij moordonderzoek.

Psycholoog en profiler O’Loughlin wordt door de politie benaderd omdat één van zijn oud-studenten de recherche voor de voeten loopt bij een moordonderzoek. In een afgelegen hoeve zijn een gewurgde dochter en haar gruwelijk verminkte moeder gevonden. Daarbij komen talrijke verdachten in beeld. Een zoon, een ex-man, een ex-zakenpartner, een oppas, een vriend en een vriendin van de oppas, een buurjongen en misschien wel de oma van de buurjongen. Bijna teveel om op te noemen. Verder verkeert het hele dorp in doodsangst, want wie zal het volgende slachtoffer zijn. De politie draalt met het aanhouden van een verdachte. De oud-student blijft onrust zaaien als zou de politie niet voor haar taak berekend zijn.

Michael Robotham, international crime writer visiting London 26.07.2010 picture: Stefan Erhard

Michael Robotham

Auteur Michael Robotham (1960) introduceert wederom naast professor O’Loughlin enkele bekende personages uit zijn vorige boeken, zoals de politieagenten Ronnie Cray en Colin Abott, Monk genoemd. Verder schakelt O’Loughlin zijn vriend Ruiz in. Evenals Robothams veel geprezen en bekroonde thriller Leven of Dood, levert de Australische schrijver ook nu weer een buitengewoon spannende en huiveringwekkende roman af, die goed ‘los’ te lezen is.

Het verhaal komt nog meer op dreef als blijkt dat de moorden op moeder en dochter niet geïsoleerd lijken, maar gerelateerd kunnen worden aan een serie verwurgingen waarbij de slachtoffers na overlijden allemaal op hun voorhoofd de letter A van Adultery (overspel) gekerfd kregen. Het begint er steeds meer op te lijken dat er een seriemoordenaar met een puriteinse missie op pad is. Spannende vraagtekens blijven als een volstrekt monogaam slachtoffer met de beruchte letter wordt gevonden, maar een ander die het minder nauw neemt geen A op het voorhoofd heeft. Is de moordenaar slordig?

Door het politieonderzoek heen weeft zich het verhaal van het privéleven van O’Loughlin. Zijn relatie met z’n ex-vrouw die tot zijn verrassing en later schrik weer opbloeit en de wens van zijn oudste dochter ook forensisch psycholoog te willen worden. Wanneer O’Loughlin steeds dichter bij de moordenaar komt, wil zijn dochter uit interesse daar natuurlijk graag bij zijn. De lezer zal dan denken: vader let op je kinderen.

Buitengewoon sterk zijn de korte cursieve gedeeltes die regelmatig het verhaal onderbreken en ondersteunen. Het blijkt al snel dat hier de gedachten van de moordenaar worden verwoord. Echter, de auteur doet dit zo kundig, dat de lezer pas aan het einde van het verhaal de verrassende oplossing krijgt opgediend.

Kundige en huiveringwekkende politieroman

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Deel van een reeks, Detective / Thriller. Bookmark de permalink.