Weten wat een ander denkt kan gevaarlijk zijn

DekamersLucas de WaardDe Kamers. ISBN 978-90-445-3473-3, 285 pagina’s, € 18,95. Breda: De Geus 2015.

Ontslagen tv-man speelt voor privédetective.

Televisiepresentator Aram de Smet is ontslagen nadat hij in zijn programma per ongeluk een 8-jarig voetballertje ernstig heeft verwond. Dat was op zich al vreselijk, maar toeschouwers hebben het ongeluk gefilmd en het filmpje op het net gezet. De woede en afkeer van het publiek zijn hevig. De voorheen zo populaire Aram zit maanden lamgeslagen thuis. Ook zijn vriendin, rechercheur Liz, krijgt hem niet in actie. Van deze man kan zij niet houden, zij verbreekt de relatie en Aram vertrekt. Maar tijdens een dronken afscheidsbezoek duikt hij, als Liz slaapt, in een van haar werkdossiers. Hij komt een naam tegen die hij kent en besluit de held te gaan spelen. Misschien dat hij daarmee de gunst van het publiek terugwint.

Liz is bezig met de opsporing van een meisje, Pandora de Jager. Het kind dat door een ziekte nooit heeft kunnen praten, is verdwenen in het bos en niet meer thuisgekomen.

Vlakbij dat bos, in een kraakpand, woont een jeugdvriend van Aram. Deze Bo is ervan overtuigd dat hij binnen kan komen in de kamers van de geest van mensen en op die manier kan horen wat zij denken. Die vreemde eigenschap heeft ervoor gezorgd dat Aram en Bo uit elkaar zijn gegroeid. Bo heeft daar erg onder geleden. Maar nu Aram Bo tegenkomt als belangrijke getuige, besluit hij op onderzoek te gaan. Als íemand jeugdvriend Bo tot spreken kan brengen, moet híj het toch wel zijn, althans, dat denkt hij.

LucasdeWaardLucas de Waard (1984) volgde de schrijversopleiding aan de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht (HKU). Hij schrijft proza, teksten en columns voor het theater. Ook treedt hij op met een eigen programma. Dit is zijn romandebuut.

Bo heeft tot dan toe een treurig en kleurloos bestaan geleid. Overtuigd als hij is van zijn gave tot het horen van mensengedachten, wordt hij als ‘gek’ beschouwd.  Nadat hij in het bos Pandora tegenkwam, heeft hij haar meegenomen, ervan overtuigd dat zij dit wilde. Maar het gaat niet goed met het meisje… Wijst zij hem nu ook al af terwijl hij haar toch wilde helpen?

Wat weet Aram te ontdekken? Kan Bo echt ‘horen’ wat zich in de kamers van iemands geest afspeelt of is die gedachte een mankement in Bo’s eigen ‘bovenkamer’? We komen er al lezende achter.

Hoewel dit boek wordt geafficheerd als een roman, heeft het ook trekken van een ‘psychologische thriller’.  Maar daar is het misschien dan weer net niet spannend genoeg voor, wordt er te weinig politiewerk verricht en zie je het eind te vroeg aankomen.

Een aangenaam boek, het leest vlot, maar het is geen topper. Hindert niet, het is een (veelbelovend) debuut en maakt nieuwsgierig naar de volgende boeken van deze auteur.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Detective / Thriller. Bookmark de permalink.