In de toga genaaid

Olden WT 2.inddMax van Olden – Lieve Edelachtbare. ISBN 978-90-263-3158-9  288 pagina’s, € 19,99. Amsterdam: Ambo | Anthos 2015

Rechtbankthriller waar seks, afpersing, drugs en kogels langskomen.

Luna van Roden is zojuist afgestudeerd en tot haar verrassing mag ze stage lopen bij een deftig advocatenbureau. De sfeer is er streng en de leiding ouderwets top-down. Ze moet op haar tenen lopen om zich te bewijzen. Tijdens een avondje stappen en ruzie met haar vriend belandt Luna in bed met een onbekende man. Het wordt een heerlijke nacht.

De volgende dag dient haar eerste belangrijke rechtszaak. Ze moet een verdachte verdedigen in een zaak die door haar eigen schuld al bij voorbaat verloren lijkt. Tot haar verbijstering blijkt de voorzitter van de rechtbank de man te zijn met wie ze die nacht heeft geslapen. Luna weet, ook tot haar eigen verrassing, de verdachte vrij te pleiten. Het wordt echter al gauw duidelijk dat de betreffende rechter haar op z’n minst een beetje heeft ‘geholpen’. Hij lijkt uit op haar gunsten.

Zo begint de chantage die naarmate de gevallen ernstiger worden en moord ten laste wordt gelegd, ijzige vormen gaat aannemen. Naast deze hoofdlijn in het boek, schurken hier andere verhaallijnen over moord en drugshandel tegen aan. Luna raakt steeds meer in een kluwen van afpersing en loyaliteitsgevoelens en de gevolgen blijven niet uit.

MaxvanOldenMax van Olden (1973) is advocaat. Hij studeerde in 1999 af aan de Radboud Universiteit en is gespecialiseerd in portret- en auteursrecht. In 2004 werd hij als advocaat beëdigd en sindsdien heeft hij in zijn beroep ruime ervaring opgebouwd. Met dit boek won hij de Schaduwprijs 2016 voor het beste thrillerdebuut.

De kracht van het boek zit in de beheerste dosering van alle ellende die de verschillende personae dramatis over zich afroepen. Het leest heel ontspannen en de auteur slaagt er gemakkelijk in om de niet deskundige lezer vertrouwd te laten zijn met allerhande juridische steekspelletjes.

Wat ook bevalt is de uitkomst van de plot die bepaald anders is dan men zich waarschijnlijk voorstelt. Daarover vanzelfsprekend in deze recensie geen woord. Men moet het zelf maar lezen.

Wie gesteld is op rechtbankthrillers in de traditie van John Grisham, maar ook voor allen die plezier scheppen in plotselinge acties en spannende situaties waarin op onverwachte momenten de waarheid aan het licht komt en recht wordt gedaan, heeft met Lieve Edelachtbare een onderhoudend boek in handen.

Knappe en volwaardige psychologische thriller.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Detective / Thriller, Recht. Bookmark de permalink.