Pleeggezin was een hel

HaalmijhierwegElisa Teulings – ‘Haal mij hier weg!’ ISBN 978-94-0214-716-2. 195 pagina’s, €19,95. Amsterdam: Brave New Books 2016.

Terugblik op jeugdjaren bij misdadige pleegouders.

Als Elisa op een dag uit school komt zit er een vreemde vrouw naast de bank waarop haar moeder altijd ligt. Het is Nel, een maatschappelijk werkster. Elisa en haar peuterboertje Robbie worden ernstig door hun depressieve moeder verwaarloosd, ze krijgen zelden en slecht te eten, worden niet verschoond. Het gaat niet goed met de kinderen. Nel brengt broer en zus onder bij Jolanda en Peter, pleegouders die al twee zusjes en een jongen onder hun hoede hebben. Moeder heeft Elisa verzekerd dat de logeerpartij maar voor tijdelijk is, de kinderen zullen zo snel mogelijk weer thuis komen wonen.

De logeerpartij ontaardt in een hel. De pleegouders houden er een regime van strenge tucht op na. Wie hun regels overtreedt wordt met een leren riem of een bezemsteel geslagen. Ze hebben het al snel op Elisa voorzien, die wordt extra zwaar belast. Naast de ‘stilte-regels’ waaraan ze zich allemaal moeten houden, wordt het meisje ook ingezet voor zwaar huishoudelijk werk. Protesteren heeft geen zin. De leren riem wordt veelvuldig gebruikt.

ElisaTeulingsElisa Teulings (1982) schrijft in dit boek het waargebeurde verhaal van haar jeugd op. Ze wil daarmee aandacht vragen voor het probleem dat het er lang niet in alle pleeggezinnen liefdevol aan toe gaat.

Ze heeft zeven jaar bij Jolanda en Peter gewoond. Haar grootste zorg in die tijd was de kleine Robbie. Toen ze – niet voor de eerste keer, maar toen werd wat ze vertelde niet geloofd – met haar verhaal naar Nel ging, kwam er een eind aan hun lijden. Broer en zus werden weggehaald bij hun kwelgeesten. Elisa ging naar een internaat met gezinshuizen, Robbie werd geplaatst bij een lieve alleenstaande dame. Maar de jeugd heeft psychisch doorgewerkt. Ze is er nu pas mee ‘klaar’.

Dapper verhaal. Beeldend geschreven.

Maar…. Wie zelf een boek wil schrijven en uitgeven, draagt ook zelf de verantwoording voor fouten. Schrijven is niet ieders sterkste kant. Brave New Books, waar Elisa Teulings haar boek uitgaf, biedt via het gelieerde Singel Uitgeverijen de mogelijkheid aan auteurs om, indien gewenst en tegen betaling, de tekst te zuiveren van taal- en stijlfouten. Het zou nuttig zijn geweest als deze auteur hiervan gebruik had gemaakt.

Want was dit boek foutloos geweest, dan had het zeker meer indruk gemaakt in de sector ‘hulpverlening kinderen’, die hieruit een les kan trekken.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Autobiografie, Misbruik. Bookmark de permalink.