Complot om EG uiteen te laten vallen

ZwarteweduweRoss & HartmanZwarte weduwe. ISBN 987-90-234-9897-6  352 pagina’s, € 19,99. Amsterdam: Uitgeverij Cargo 2016.

Geharde geheimagenten nemen het op tegen gewetenloos populisme.

Deze thriller gaat over een complot binnen de NAVO om de Europese samenwerking zo te verzwakken dat deze uiteen zal vallen. Hiervoor hebben enkele machtige personen een monsterverbond gesloten. Het is een groep misdadigers van diverse pluimage. NAVO-militairen, ministers, neofascisten, populisten, gefrustreerde zakenlui en avonturiers. Ze opereren op twee fronten.

Eerst worden bloedige aanslagen voorbereid en ook uitgevoerd om het vluchtelingenbeleid aan de kaak te stellen. Daarbij wordt een aanslag in centrum Amsterdam meesterlijk beschreven. Daarna worden hooggeplaatste officieren en ministers op listige wijze gedrogeerd.

De speciale agenten Carrie Montevagio en Adam Kaplan spelen de hoofdrollen in het ontrafelen van de complotten en het bestrijden van de misdadige plannen. Aanvankelijk kunnen ze de moorden en aanslagen geen goede plaats geven, maar al snel wordt duidelijk dat in de hoge bestuursregionen gelekt wordt. Het duurt echter een aantal zinderende acties van James Bond allure, voor men er een vinger achter krijgt hoe het bedrog en het verraad uiteindelijk in elkaar zitten. Vooral ook omdat lange tijd de mogelijkheid open blijft dat het om maffia-acties gaat.

TomasRossTomas Ross (1944) en Corine Hartman (1964) zijn beide gerenommeerde thrillerauteurs. Dit is hun tweede gemeenschappelijke boek.

De schrijvers weten op de spanning er goed in te houden en de lezer de gelegenheid te geven zijn hersens af te pijnigen hoe de plot in elkaar zit. Daarbij wordt flink wat van stal gehaald. Zelfs de moorden op de broers Kennedy blijken een rol te spelen.

CorineHartmanHet boek ontleent z’n kracht aan de actualiteit. Alle bekende politieke figuren van het Europese en Amerikaanse politieke toneel komen langs, zelfs David Trump. Verder ook Geert Wilders en uiteraard die Zwarte Weduwe.

Het is een thriller waarvoor men een aantal uren eens rustig alle nieuws- en actualiteitenprogramma’s de rug kan toekeren. Op een enkele SM-scene na speelt seks nauwelijks een rol en wordt de lezer bij de politieke les gehouden. En dan is het heerlijk om te lezen over al dat leed dat getrainde spionnenjagers en andere helden zich moeten getroosten om onze democratie te bewaken. Zo zal de lezer kunnen denken met dit spannende boek op schoot en een warm potje thee bij de hand.O

Onderhoudende, actuele thriller.

Dit bericht is geplaatst in 'Faction', Alle Boeken, Detective / Thriller. Bookmark de permalink.