Wederom bloedstollende Eve Dallas

ExplosiefvermoordJ.D. RobbExplosief vermoord. Vertaald uit het Engels (Loyalty in Death). ISBN 978-90-225-7554-3, 350 pagina’s, € 15,00. Amsterdam: Boekerij 2016.

Nieuwe futuristische thriller met inspecteur Eve Dallas in de hoofdrol.

De dood van de directeur van Branson Tools and Toys lijkt niet moeilijk voor inspecteur Moordzaken Eve Dallas van het New York Police and Security Department. Bransons vriendin bekent namelijk direct hem uit jaloezie te hebben vermoord. Min of meer tegelijkertijd wordt Dallas door op de hoogte gebracht van de moord op de Klusjesman, een geniale techneut, die op bestelling aan de onderwereld leverde. Tijdens het onderzoek krijgt Dallas’ assistente, de vrolijke, rondborstige agent ‘Dee’ Peabody, plotseling bezoek van haar wat wereldvreemde broer Zeke, een jongen van het platteland die in het ‘gevaarlijke’ New York door zijn zus moet worden beschermd tegen zakkenrollers en ernstiger tuig. En tenslotte wordt Eve geconfronteerd met een waarschuwing van een zekere Cassandra, die dezelfde avond om kwart over negen een kleine demonstratie van onze invloed zal geven.

NoraRobertsZiehier de thema’s die in dit boek met elkaar en door elkaar een rol spelen en op meesterlijke wijze door de auteur worden uitgeserveerd. Het is inmiddels algemeen bekend dat de auteursnaam J.D. Robb een pseudoniem is van feelgood schrijfster Nora Roberts. In deze thrillers kan ze haar fantasie lekker de vrije loop laten, bijvoorbeeld over technologische ontwikkelingen op het gebied van verkeer en vervoer (het verhaal speelt in 2057), maar ook in het op een originele manier beschrijven van dampende seksscènes tussen Eve en haar echtgenoot Roarke en ook Peabody lust er wel pap van: Toen stond zij met haar rug tegen de muur en hij vulde zijn handen met haar borsten. ‘O God wat een bos hout. Wat een enorme bos hout.’ Ook in de humoristische woordenwisselingen tussen Eve en haar man en tussen Eve en Peabody kan Roberts haar creativiteit volop kwijt.

Bovendien heeft ze met Eve Dallas een bijzonder fraaie persoonlijkheid geschapen, fanatiek vasthoudend, want ze wil voorkomen dat er onschuldige slachtoffers vallen, en tegelijk enorm kwetsbaar. Ze kan niet zonder haar man, de vrijbuiter Roarke, die op en soms over de rand van het formeel toelaatbare opereert en heeft daar vaak grote moeite mee. Maar ze wordt geadoreerd door veel van haar collega’s en haar vriendin, de zangeres Mavis, en….door heel veel lezers.

Deze keer wordt Dallas geconfronteerd met de erfgenamen van een terroristisch verleden die willen afmaken wat destijds niet gelukt is, het vernietigen van een aantal openbare gebouwen en de mensen erin. Dallas haat het, maar ze komt er niet onderuit om gebruik te maken van de snelle en geavanceerde apparatuur van Roarke, want met de trage en vaak kapotte spullen van de politie win je de oorlog niet.

In alle Dallas-boeken komen droids voor, een soort robots die er als mens uitzien en kunnen worden ingezet als onder andere kelner, portier en schoonmaker. In dit deel spelen ze echter een meer nadrukkelijker rol dan in de vorige boeken. Elk boek in de reeks, dus ook dit, is goed zelfstandig te lezen, al sluiten we niet uit dat u in dat geval nieuwsgierig wordt naar de ontwikkeling van de ‘vaste’ personages, en die is er zeker, in deze serie.

U kent onze terughoudendheid om, met name in thrillers, te veel ‘weg te geven’, want dat zou het leesplezier kunnen bederven. En leesplezier hadden we wederom aan deze Dallas, heel veel zelfs. De auteur wist ook nu weer een origineel plot en een geloofwaardige afloop te bedenken en het geheel leest zo lekker weg dat je het boek maar met grote moeite kunt neerleggen.

De thrillerliefhebber die Eve Dallas nog niet kent doet zichzelf te kort.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Deel van een reeks, Detective / Thriller. Bookmark de permalink.