Vrouwen die over miljarden gaan

MachtigetopvrouwenJessica de JongMachtige topvrouwen. Vijf inspirerende voorbeelden. ISBN 978-90-5429-419-1, 225 pagina’s, € 16,95. Schoorl: Conserve 2016.

Vijf vrouwen vertellen hoe zij de hoogste top bereikten.

Verantwoordelijkheid dragen, uitblinken, durven maar geen onverantwoord grote risico’s nemen, sociaal vaardig zijn, doorzetten, doorzetten, doorzetten… Voor vijf vrouwen die in het openbaar bestuur of het bedrijfsleven de hoogste functies bekleden zijn de woorden uit de voorgaande zin gesneden koek. Want ze staan voor eigenschappen die deze vrouwen delen. Zonder de bevlogenheid die daarmee ook nog eens gepaard gaat, waren zij op lagere sporten van de ladder blijven steken. En daar hadden ze misschien wel prima gewerkt, maar ze hadden hun talenten tekort gedaan en Nederland had vijf topvrouwen moeten missen aan wie iedereen een voorbeeld kan nemen: vrouwen, maar ook mannen. ‘Top’ zijn ligt niet aan sekse.

Minister Edith Schippers (VVD) ‘temt’ een miljardenministerie. Ze is voortvarend. Als vrouw van 83 miljard – haar bijnaam – heeft ze te maken met een stijgende kostenpost van 68 miljard aan zorg. In 2016 zijn de kosten 11 miljard minder gestegen dan was voorgerekend. Op de “p”-vraag antwoordt ze nuchter: ‘Of ik premier word? Ik ben nu minister. Dat is heel belangrijk. Premier zijn is niet aan de orde, maar alles kan.’

Die nuchterheid, het geloof en vertrouwen in eigen kunnen en in de ploeg mensen die haar omringt, deelt ze met de andere vrouwen: op één na. Else Bos de gewetensvolle topvrouw die bij het GGM de pensioenen belegt van 2,5 miljoen Nederlanders moest bijna naar de top geduwd worden. Pas na herhaald dringend verzoek om op de hoogste functie te solliciteren, ging ze daarop in. Want Bos was wel ambitieus, aldus voormalig CEO van PGGM Heino van Essen, maar ook redelijk terughoudend.

JessicadeJongJessica de Jong (1971) is journalist. Ze schreef eerder Vrouwen zijn gelijk aan mannen – behalve in de directiekamer. Met dit boek bewijst ze het ongelijk van de stellingname uit haar eerste boek.

Want, al zijn machtige vrouwen zwaar in de minderheid, de topvrouwen die De Jonge hier portretteert, kunnen als rolmodel fungeren voor alle vrouwen en alle mannen.

Neem  de ‘zorgdragende topvrouw’ Herna Verhagen van Post NL: zij geeft leiding aan 55.000 werknemers, kijk naar de carrière van Nancy McKinstry, de vindingrijke topvrouw van Wolters Kluwer. En Mirjam Sijmons tot slot: voormalig directeur van Content waar ze vrijwillig vertrok toen na overname het bedrijf zijn menselijk gezicht verloor. Tien jaar later was zij opnieuw directeur, en waakt via ArboNed over de gezondheid van 1 miljoen werknemers.

Vijf vrouwen bij wie het leidinggeven niet in de schoot geworpen werd, maar die door een combinatie van eigenschappen de hoogste top bereikten….

Het is fascinerend om hun verhalen te lezen. Om uit hun eigen mond te horen hoe zij sport voor sport de ladder naar het succes  beklommen.

Over één ding zijn deze vrouwen het eens: vrouwen zijn gelijk aan mannen. Wie talent en ambitie heeft, studeert, hard werkt, dromen waar probeert te maken, plezier aan het werk beleeft en op het carrièrepad de juiste bazen / beschermheren ontmoet kan de top bereiken. Man of vrouw. Waarom niet?

Een inspirerend boek.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Cultuur, Economie. Bookmark de permalink.