Onorthodox qua vorm en inhoud

DemanvannuHanco Kolk en Kim DuchateauDe Man van Nu. Kleur: Marloes Dekkers. ISBN 978-90-761-7483-9. Amsterdam: De Harmonie 2016.

Striproman over een vanwege twee tijdsdimensies onmogelijke liefde.

In deze graphic novel gaat het om de onmogelijke liefde van Rafael Dallstaff voor Sylvia, een Chronomens, die leeft in een andere tijdsdimensie. Haar tijd staat eigenlijk stil, vergeleken bij die van Rafael. Hij kan haar wel zien, maar hij mag haar niet aanraken, want dan gaan ze allebei dood. In eerste instantie neemt Rafael hier genoegen mee, maar dan komt Sylvia in levensgevaar. Wat nu?

hancoenkimHanco Kolk (Den Helder, 1957) vormt samen met Peter de Wit een creatief duo. Ze maakten onder meer samen de strip S!ngle. Kim Duchateau (Sint-Truiden, 1968) is de bedenker en tekenaar van de sexy stripheldin Ester Verkest, die ruim vijftien jaar alle conventies op zijn kop zet. In dit unieke Vlaams-Nederlandse samenwerkingsverband neemt elk van de twee striptekenaars een eigen tijdsdimensie voor zijn rekening. Regelmatig gebeurt dit op dezelfde pagina, wat zorgt voor bijzondere effecten.

De heren hebben kennelijk in zwart-wit gewerkt, want Colorist Marloes Dekkers (Lelystad, 1971) verzorgde de fraaie inkleuring van het verhaal.

MarloesDekkersDe uitgever spreekt van een ultramoderne Romeo en Julia. Maar gaat het eigenlijk niet meer om een centraal thema uit de middeleeuwse literatuur, namelijk dat van de onbereikbare vrouw?

Dit thema wordt op een onorthodoxe manier uitgewerkt. Voor wie goed kijkt zijn beide tijdsdimensies in de lijnen die de tekenaars neerzetten te onderscheiden en zijn er steeds weer nieuwe dingen te ontdekken.

Fascinerend gegeven intrigerend vormgegeven.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Diversen, Stripboek. Bookmark de permalink.