Legendarisch voetbalwonder

DeBekermythe van NoordwijkerhoutMaarten Kolsloot – De Bekersmythe van Noordwijkerhout. Hoe een kerkdorp voetbalgeschiedenis schreef (en een Hema-stagiair een legende werd). Longread, € 4.00. Amsterdam: Fosfor 2016.

Achtergrondinformatie over ‘het cluppie’ uit Noordwijkerhout dat het in 2016 tot de halve finale van de KNVB-beker bracht.

Het was de sensatie van de avond op 3 februari. De uitschakeling van FC Den Bosch door de amateurs van VVSB (Voetbalvereniging Sint Bavo) uit Noordwijkerhout. In deze longread wordt de herinnering aan die gedenkwaardige avond opgehaald en krijgen we interessante achtergrondinformatie over onder meer de club, Maikey Parami, het dorp, Sint Bavo en het amateurvoetbal.

MaartenKolslootMaarten Kolsloot is sportjournalist, Amerika-kenner en honkbalgek. Hij is de auteur van Strike out. De onverwoestbare droom van de talentvolle honkbalbroers Halman. Hij is een goede verteller en maakt ten volle gebruik van de audiovisuele mogelijkheden van een longread. Naast schitterende kleurenfoto’s is er ook een video aan het verhaal toegevoegd.

Het begon in Stadion De Vliert. Na een 2-0 voorsprong van FC den Bosch komt VVSB sterk terug. Als het 2-2 is blundert de keeper van Den Bosch en schiet Mailey Parami zijn club naar de halve finale en zichzelf naar de eeuwige roem. Die avond is het feest in Noordwijkerhout, een onaanzienlijk kerkdorp en Parami, stageair bij de Hema, wordt tot zijn eigen verbazing opeens een voetbalheld. De auteur beschrijft wat hij de volgende dag in Eindhoven beleeft bij de bekerwedstrijd PSV-Utrecht.

We leren een en ander over Noordwijkerhout, de wekelijkse kerkdienst, de top van het amateurvoetbal die, ja het is echt zo, niet voor amateurs blijkt. VVSB is in een aantal jaren naar die top geklommen. Het jaarlijkse budget bedraagt thans ruim € 200.000, de aanvoerder zou voor zo’n € 15.000 op de loonlijst staan. Vroeger was dat anders, toen speelden nog zes broers in het eerste elftal. Ook het verhaal van Sint Bavo, waarnaar een katholieke psychiatrische inrichting en later de club is vernoemd, komt aan de orde, evenals dergelijke ‘voetbalwonders’ in andere landen en natuurlijk de (verloren) halve beterfinale tegen FC Utrecht op woensdag 2 maart in een uitverkocht stadion Galgenwaard. Maar dat mag de pret niet drukken. En hoe zal het verder gaan met Maikey Parami en VVSB?

Prachtig verhaal dat ongetwijfeld zal uitgroeien tot een steeds mooiere voetballegende.

Aan deze Longread is speciale aandacht besteed tijdens het programma MeerInformatief van MeerRadio op donderdag 2 juni 2016. Het geluidsbestand kunt u hieronder aanklikken.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Cultuur, Voetbal. Bookmark de permalink.