IJzersterk tweede deel Hartland thrillers

SchaduwvechtersWalter LuciusSchaduwvechters. ISBN 978-90-245-6790-4, 412 pagina’s, € 19,99. Amsterdam: Luitingh-Sijthoff 2016.

Farah Hafez en Paul Chapelle gaan verder in hun keiharde strijd met de Russische criminelen.

In dit tweede deel van de Hartland-trilogie heeft Walter Lucius alle verhaallijnen van De vlinder en de storm voortgezet.  Deel een gaat naadloos over naar deel twee. Ondanks de grote samenhang tussen beide delen van de Hartland-trilogie kan deel twee ook goed onafhankelijk gelezen worden. Er zijn genoeg samenvattingen van de voorafgaande gebeurtenissen om de vervolgverhalen te kunnen volgen.  In een interview zei de schrijver dat hij met dit tweede deel zijn stijl gevonden had. Daarom had hij ook behoefte om het eerste deel aan te passen.

Deel een had een open einde. Niets werd nog opgelost. Wat was nu de precieze toedracht van de aanrijding in het Amsterdamse waarvan het Afghaanse jongetje het slachtoffer was?  Wie was de ‘leverancier’ van het jongetje? Gelukt het de minister van Economische zaken te beschuldigen van pedofilie?  Gelukt het Farah Hafez en Paul Chapelle om de Rus Lavrov van Atlas Net te verhinderen zijn corrupte transacties in Zuid-Afrika, Moskou en Jakarta uit te voeren? Gaat Iris TV met Cathy Marant nog steeds door met de schandaaljournalistiek? Gedeeltelijk worden deze vragen in dit deel beantwoord, maar de kwesties met de Rus Lavrov hebben nog een derde deel nodig.

WalterLuciusDe opvallendste persoon is weer Farah Hafez, een waar ongeleid projectiel. Het boek begint direct al heel spannend. Farah zit met een bomgordel om naast enkele meisjes die ook een bomgordel hebben. Hoe komt ze hier uit? Haar beheersing van de edele vechtkunst pencak silat komt haar regelmatig van pas, ze schakelt moeiteloos twee tot drie mannen uit. Haar meeste activiteiten vinden plaats in Jakarta. Zij beleeft enkele zeer spannende avonturen, onder andere een gevecht en een zeer gewaagde operatie. Ze moet verhinderen dat Lavrov een groot aantal atoomcentrales aan Indonesië levert.

De andere hoofdpersoon Paul Chapelle doet in deze roman volop mee. Hij gaat naar Moskou om Farah bij te staan. Ook gaat hij naar Zuid-Afrika om daar Lavrov’s malafide praktijken aan het licht te brengen.

Naast de onderzoeksjournalisten van het Algemeen Nederlands Dagblad (AND) zijn  in deze thriller weer enkele politiemensen actief. Hun chef Radjen Tomasco vormt een goed team met Esther van Noordt. Ze handelen vrij intuïtief, maar tonen zich ook heel slim. Ze krijgen weinig medewerking van hun chef, omdat ze in hun onderzoek naar de handel en wandel van een minister wel erg doortastend te werk gaan.

De schrijver heeft voor deze thriller veel research verricht. Zijn beschrijvingen van Johannesburg, Moskou en Jakarta zijn heel helder en leerzaam. Ook de politieke situaties zijn up toe date in beeld gebracht. Daarnaast blijkt hij goed op de hoogte van moderne techniek. Dat blijkt uit de omschrijving van de opdracht die Fahra krijgt. Zij moet de firmware van de TP-Link in de router overschrijven met de firmware die ze op haar laptop had gedownload. ‘Inprikken’ heette dat.

Schaduwvechters is een gewelddadig boek.  Dit geweld wordt soms heel gedetailleerd weergegeven. Een voorbeeld is een vechtpartij in Johannesburg van Paul en de politieman Dingane. Ze zijn in gevecht met vier Russen. Dingane doodt ze alle vier, zelf raakt hij zwaar gewond. Bij de Russen was een vrouw. De kogel die in haar buik ging, was waarschijnlijk dwars door haar lever naar haar longen gegaan, waar hij een van haar bovenste ribben had gekraakt, waarna hij er bij haar rechterschouder uit was gevlogen. Op hetzelfde moment wrong de tweede kogel zich door haar borstbeen. De derde ging door haar voorhoofd.

Deze thriller is bijzonder geslaagd. Een goede heldere en verzorgde stijl. De opbouw is heel overzichtelijk en duidelijk. Afwisselend komen de verschillende hoofdpersonen aan bod. De hoofdstukken zijn wat langer. Het hele beeld is overzichtelijker dan in het eerste deel. Soms zijn er toch nog wat veel details.

Ongehoord spannende thriller.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Deel van een reeks, Detective / Thriller. Bookmark de permalink.