Griekenland wil helemaal niet uit de Europese Unie

Worstelen aan de rand van EuropaEva Wiessing & Conny Keessen – Worstelen aan de rand van Europa. Verhalen achter de Griekse crisis. ISBN 978-90-488-3165-4 208 pagina’s, € 19,99. Amsterdam: Lebowski Publishers 2016.

Hoe de gewone Grieken ptoberen te overleven.

Eva Wiessing (1964) werkt op de buitenlandredactie bij de NOS, sinds 2001 is zij verslaggever economie. Conny Keessen (1956) woonde en werkte jarenlang in Griekenland en is correspondent voor het NOS journaal. Samen beschreven ze in een aantal reportages het wel en wee van de gewone Grieken tijdens de verschillende crises die het land sinds 2010 hebben getroffen. Ze gingen op zoek naar de verhalen achter de Griekse tegenslagen. Wiessing en Keessen spraken niet alleen met politici, specialisten en topambtenaren, maar ook met schoonmaaksters, gepensioneerden, onverzekerde patiënten en studenten die ten einde raad het land willen ontvluchten.

EvaWiessingDe lonen plotseling gehalveerd, pensioenen verdampt, werk verdwenen, ziekenhuizen gesloten. Voor de gewone Grieken is het vaak een hard gevecht om het hoofd boven water te houden. Maar ook is het buitengewoon spannend te lezen hoe alle Griekse politici, van uiterst links tot uiterst rechts, balanceren op het politiek EU-koord om hun land te redden. De meeste Grieken blijken helemaal niet uit de EU te willen, maar snakken toch vaak naar de drachme toen het leven nog zo goed leek. Niet voor niets heten de eerste reportages van het boek blufpoker, gevecht om cijfers en jacht op belastinggeld. Bluffen dat, als je geen geld krijgt, je uit de EU stapt, goochelen met cijfers om de schade van de lege schatkist te verbloemen en het nationale raadsel wie voor wat belasting betaalt. Tot zoverre de spannende reportages.

ConnyKeessenDaarna komen de schrijnende verhalen. Over de golven vluchtelingen die Griekenland overspoelen en over al die jonge Griekse mensen die zich beschouwen als een verloren generatie en het liefst hun geld en geluk zoeken in Duitsland of Nederland, alwaar men het koude en natte weer op de koop toe neemt. ‘Maar in Nederland zie ik tenminste waar m’n belastinggeld heen gaat’, verzucht iemand.

In elk geval komt dat belastinggeld niet van de meest welvarende en meest beroemde economische factor van Griekenland, namelijk de scheepvaart. Met verbazing stelt men vast dat in de Griekse grondwet is verankerd, dat deze gigantisch winstgevende sector van elke belastingverhoging is vrijgesteld. Het veranderen van de grondwet duurt 7 tot 10 jaar.

Snijden in de zorg is de meest schrijnende reportage. Vooral kankerpatiënten die onverzekerd zijn of voor wie geen mogelijkheid is voor bestraling en chemotherapie worden aan hun lot overgelaten en sterven. Specialisten die zich voor tienduizenden euro’s laten omkopen, maar ook artsen die hun patiënten geld meegeven voor de busreis naar huis. En dit moet de EU voorstellen!

Dit boek geeft de lezer inkijk in de werkelijke wereld van de Griekse bevolking die sinds het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog in een carrousel van politieke uitersten heeft geleefd. Beide schrijfsters zijn erin geslaagd een beeld te geven van een volk dat momenteel vooral heel veel behoefte heeft aan rustig vaarwater. Voor een natie met zo’n nautisch blazoen moet dat toch te regelen zijn.

Reëel boek dat bijdraagt tot meer inzicht in de huidige Griekse problematiek.

Dit bericht is geplaatst in Cultuur, Economie, Geen categorie. Bookmark de permalink.