Slachtoffer van het verleden

DepartijgenootMarjolijn Uitzinger – De partijgenoot. ISBN 978-90-445-3668-3, 264 pagina’s, € 19,95. Breda: De Geus 2016.

Politieke ambitie leidt tot nietsontziend gedrag.

De jonge Berlijnse politicus Florian von Bismark gooit hoge ogen voor een benoeming tot Minister van Justitie in het schaduwkabinet van de SPD. Dat is exact waarnaar hij al jaren streeft en waarvoor hij menigeen in de afgelopen jaren terzijde heeft geduwd. Tot zijn verbijstering wordt niet hij, maar zijn partijgenoot Sofie Lothar benoemd. Florian is razend. Hij neemt zich voor haar weg te werken. Hij duikt in haar verleden en stuit tot zijn vreugde op de RAF, de Rote Armee Fraktion, de linkse terreurgroep die heel Duitsland in de jaren ‘70 en ‘80 schrik aanjoeg. Florian ziet zijn kans: nú zal hij concurrent Lothar wellicht van de troon kunnen stoten.

Intussen wordt Von Bismark ook zelf met het verleden geconfronteerd. Zijn chauffeur heeft ooit een ongeluk veroorzaakt en toen heeft hij hem gesommeerd om door te rijden. Nu verschijnt de vader van een van zijn slachtoffers en dreigt naar de politie te stappen. En dat zou hem dan weer de kop kunnen kosten. Zowel Lothar als Von Bismark worden achterhaald door het verleden en dat bezorgt hen veel kopzorgen.

MarjolijnUitzingerMarjolijn Uitzinger (1947) was jaren lang politiek verslaggever bij De Volkskrant, Het Vrije Volk en het VARA-radioprogramma In de rooie haan. Uitzinger woont sinds het overlijden van haar partner, CDA-politicus Gerrit Brokx, in Berlijn. Dit boek is haar vierde thriller. Het is een vervolg op De huisgenoot, die op de shortlist voor de Gouden Strop 2015 belandde.

Dit is een boek waar de Duitse politiek van afspat. Typisch het werk van een in de materie uitstekend ingevoerd journalist. Wel moet mij van het hart dat ik onze Leeskost-bespreking van De huisgenoot heb moeten raadplegen, omdat ik als lezer geacht werd diverse mensen te ‘kennen’ die ook in dit deel figureren. Helemaal ‘los te lezen’ is dit boek dus niet.

Maar als die lacune is opgeheven resteert een knap geconstrueerde, uiterst onderhoudende thriller. Uitzinger houdt de lezer in haar ban, zeker de lezer die van politiek en politieke spelletjes houdt.

Want wint de meedogenloze Florian of leidt diens blinde ambitie hem tenslotte toch naar de ondergang? En wat was de rol van Sophie Lothar bij de terreurgroep van dood en verderf? Moord en doodslag blijken onontkoombaar. Uitzinger weet echter de diverse raadsels intelligent en onderhoudend te ontrafelen en maakt daarmee haar snelle stijging op de ladder van thrillerauteurs helemaal waar.

Wie de politiek in wil met een smet heeft op zijn verleden zij gewaarschuwd.

Een bijzonder plezierige politieke thriller. Voor liefhebbers en zij die dat vast worden als ze Uitzinger lezen.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Detective / Thriller, Politiek. Bookmark de permalink.