Opruimen en ‘ontspullen’

SparkJoyMarie KondoSpark Joy. Vertaald uit het Engels (Spark Joy) door Barbara Lampe. ISBN 978-94-005-726-5, 276 pagina’s, € 18,99. Amsterdam: Lev. 2016.

Masterclass in de kunst van het opruimen.

Ze wordt wel ‘opruimgoeroe’ genoemd, de Japanse Marie Kondo. Goeroes verspreiden hun boodschap graag, voor deze dame geldt hetzelfde. Haar eerder verschenen boek Opgeruimd wist 4 miljoen kopers te trekken, waarvan 40.000 in Nederland. Nu is er dit boek voor wie nog niet uitgeruimd is.

Of al die kopers van haar, met schone, maagdelijk witte kaften uitgevoerde boeken, Kondo’s opruimadviezen inderdaad uitvoeren, is vers twee. De goeroe hoopt er wel op.

MarieKondoWat Marie Kondo haar leerlingen leert? Dat zij stapeltjes houden/weggooien moeten maken, dat zij kleding altijd strikt volgens haar getekende schema’s  moeten opvouwen, dat het ‘ontspullen’ van je huis niet per se hoeft te wachten tot je gaat verhuizen…. Staat  u daarvan te kijken?  Dan hebt u haar lessen nodig!

De auteur runt een adviesbureau dat cliënten helpt op te ruimen. Zij doet dit volgens haar KonMari-methode. En aangezien ze niet alleen goed kan opruimen, maar ook zichzelf prima kan verkopen, stijgt ze daarmee tot zó grote hoogte dat ze als fenomeen terecht kwam op een lijst van de honderd meest invloedrijke personen van 2015.

Spark Joy is een methode om het huis van spullen te ontdoen. Kondo loopt met de lezer het hele huis door en onderwerpt alles aan de vraag: Nodig of overbodig? Dat wijkt niet veel af van het ruimen in het eerste boek, maar nu heeft de selectie als filosofie een eigen ‘Kondo-naam’ gekregen.

Wie een handige tip van iemand krijgt is geneigd die door te geven. Krijgen viermiljoen mensen zo’n tip en geven díe hem door dan ontstaat er een uitwaaierend effect, wat wiskundigen graag vangen in meetkundige reeksen. De piramidale verspreiding van Kondo’s adviezen leidt aldus tot een kernexplosie van schoon, schoner, schoonst en de Knal!

Maar: de rommel van die knal kunnen we weer fijn gaan opruimen.

Voor wie nu eindelijk eens van al die troep af wil.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Diversen. Bookmark de permalink.