Mediterraan historisch drama

RingenvanzilverJacques VerbeekRingen van zilver. ISBN 978-90-48443-890-7, 329 pagina’s, € 19,95. Zoetermeer: Free Musketeers 2016.

Historische roman die zich afspeelt op Gozo en Malta, in Tripoli en op Sicilië.

Gozo is een eiland ten noorden van het grotere Malta, waarbij het van oudsher staatkundig behoort.

Het boek begint in 1551 wanneer Gozo wordt overvallen door piraten, die bijna alle inwoners als slaaf wegvoeren. De wijnboer Gab (Gabriël) weet zich met succes schuil te houden en ontsnapt daardoor. Zijn schoonmoeder Bernadette hoeft niet mee want ze is te oud. Zijn vrouw Anna wordt wel meegenomen en als slaaf verkocht in Tripoli, dat recent door de Ottomanen is veroverd op de Maltezer Ridders. Anna heeft van haar moeder veel kennis opgedaan over allerlei zaken met betrekking tot zwangerschap. Misschien komen die van pas in Tripoli. Zal ze haar man, kinderen en andere dierbaren ooit weerzien?

JacquesVerbeekDit is al weer het vierde boek van de gepensioneerde ambtenaar Jacques Verbeek, een begaafd verhalen verteller en een groot romanticus. Daar is niets mis mee, want hij weet zijn lezers tot en met de laatste bladzij te boeien. Zijn vorige boeken speelden zich gedeeltelijk af op Malta en Gozo, geen wonder want hij kent beide eilanden op zijn duimpje. In dit boek komt ook nog Comino voor, dat tussen Malta en Gozo in ligt. Daar leert Anna de hartstochtelijke liefde kennen.

Het boek kent verschillende ik-figuren. De eerste is ‘Gab van de wijn’ die aan een worm (opmerkelijke vondst) van alles vertelt, niet alleen over hemzelf, maar ook over de zeden en gebruiken van het Gozo van die tijd. Heel interessant voor de lezer, maar het had wel wat korter gekund, want het houdt het spannende verhaal wat op.

De volgende ik-figuur is Notaris Angelo Buttigieg, gevestigd in Mdina, de toenmalige hoofdstad van Malta. Hij vertelt over zijn werk, onder andere het registreren van de gevolgen van het wegvoeren door de piraten van zo veel Gozitanen. Hij krijgt op een gegeven moment informatie over wat er precies is gebeurd. Dan neemt Anna, de eigenlijke hoofdpersoon, de rol van verteller over. Zij vertelt over haar lotgevallen op het piratenschip en daarna. Tussentijds komt nog de Bey van Tripoli, die de stad regeert, aan het woord. Dat geeft de auteur de kans allerlei wetenswaardigheden in het verhaal op te nemen. Zo krijgt de lezer een inkijkje in het leven van de mensen in de beschreven regio zo’n 450 jaar geleden. Stereotypen over bijvoorbeeld slavernij in die tijd moeten worden genuanceerd. Het verhaal krijgt een aantal voor de lezer onverwachte wendingen die het alleen maar spannender maken.

Ook dit boek van Jacques Verbeek smaakt naar meer!

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Fictie, Geschiedenis. Bookmark de permalink.