Dood en bestrooid met bloemen

BlackEyedSusansJulia HeaberlinBlack Eyed Susans. Vertaald uit het Engels (Black-Eyed Susans) door Saskia Peterzon-Kotte. ISBN 978-94-005-0715-9, 391 pagina’s, € 19,99. Amsterdam: Bruna 2016.

Overlevende wil haar ‘moordenaar’ redden.

Als Tessie Cartwright 16 jaar is wordt zij door een seriemoordenaar voor dood achtergelaten op een akker in Texas. Ze is in gezelschap van andere meisjes die de aanslag niet hebben overleefd. Allemaal bedolven door gele bloemetjes: Black Eyed Susans. Met één van de meisjes heeft Tessie, nog voor zij stierf,  even kunnen praten. Maar wat zij toen bespraken, hoe de moordenaar eruit zag en wat leidde tot de ontvoering, Tessie kan zich er niets van herinneren. Als ze gevonden wordt is ze blind, medisch onverklaarbaar blind. Het is iedereen er veel aan gelegen dat haar geheugen en haar zicht terugkomen zodat ze de politie kan helpen de moordenaar te vinden.

Tessie komt onder behandeling van een psycholoog en uiteindelijk gaat zij weer zien. Haar geheugen over die dag blijft gesloten. De moordenaar wordt opgepakt, krijgt de doodstraf opgelegd en belandt in de dodencel. Tessie wordt ouder, gaat Tessa heten. Maar haar bijnaam blijft Black-Eyed Susan omdat zij als enige de ‘bloemenmoord’ overleefde.

JuliaHeaberlinJulia Heaberlin werkt als journalist. Ze volgde in reeksen artikelen de opsporing en ontknoping van een aantal tragische seriemoorden op vrouwen en meisjes in Mexico. Dit boek is een bestseller in de VS en Groot-Brittannië.

Tessie wordt Tessa. Zij krijgt een dochter en is gelukkig. Maar dan, twintig jaar na de verschrikkingen, ontdekt zij op haar verjaardag een bed vers geplante Black Eyed Susans in de tuin. Daaruit constateert ze dat de moordenaar die op de voltrekking van de doodstraf wacht niet de dader kan zijn. Die dader moet vrij rondlopen. Ze neemt contact op met de advocaat van de veroordeelde en besluit hem te gaan  helpen. Want anders, zo vreest zij, is zij medeschuldig aan de dood van een onschuldig man. En dat niet alleen. Is haar dochter Charlie wel veilig als de echte dader leeft en in haar buurt is? Ze besluit dat zij openheid zal moeten geven over een aantal geheimen uit het verleden.

De thriller is onvoorspelbaar, spannend en speels, maar aanvankelijk wat chaotisch. De hoofdstukken wisselen elkaar af in ‘Tessie 1985’ en ‘Tessa heden’ en dat maakt het af en toe lastig om de draad niet kwijt te raken. Er komen heel veel verschillende personen in het verhaal voor en die maken niet allemaal de ‘twintig-jaren-sprong’ mee. Aandacht erbij houden dus en af en toe terugbladeren. Een lijst met romanpersonages voor- of achterin het boek zou wel handig zijn geweest.

Black Eyed Susans zijn planten die ook in Nederland voorkomen. En dan met een al even welluidende naam: Susanne met de mooie ogen. Het zou mijns inziens aardiger geweest zijn die fraaie Nederlandse naam te gebruiken. Maar dat zijn kleinigheden, peanuts.

Door de opbouw en de spanning vraagt dit boek erom achter elkaar uitgelezen te worden. Wie er even zijn tanden in zet wordt gegrepen en meegevoerd door een verhaal dat eens temeer bewijst hoe herinneringen kunnen vervormen, gevoelens kunnen veranderen en vriendschappen kunnen omslaan in onvoorspelbaar verraad.

Knappe, meeslepende thriller.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Detective / Thriller. Bookmark de permalink.