Liefde, wraak en jihadisme

Madame HJacob VisMadame H. ISBN 978-90-8660-300-8, 329 pagina’s, € 16,95. Arnhem: Ellessy 2016.

 Commissaris Ben van Arkel als minnaar en held.

Een nieuwe thriller met commissaris Ben van Arkel uit IJsselmonde als hoofdpersoon, die echter ook goed afzonderlijk gelezen kan worden.

De ‘ik’-figuur in het boek is Lynn Vos, een beeldschone molenaarsdochter uit IJsselmonde. Deze ex-geliefde van Van Arkel was vanwege haar filmcarrière naar Engeland vertrokken. Ze groeide daar uit tot een ware beroemdheid. Toch kwam ze terug naar Nederland. Ze kon Ben maar niet vergeten en ze moest de molen draaiende houden omdat haar vader door een ernstige val was. De hereniging met Ben is zeer succesvol. Al spoedig vertrekken ze samen voor een vakantie naar Tunesië. Het is aanvankelijk een rustige vakantie tot ze in Tunis, als ze het Bardomuseum bezoeken, in een aanslag van IS terechtkomen. Door koelbloedig optreden van Ben kan hij het leven redden van Lynn en als getuige dienen voor de Tunesische politie.

jacobvisIn een andere verhaallijn gaat het om Rob Baan en Helga van Beuningen. Ze wonen in een vakantiehuis van Rob in de Franse Morvan. Helga van Beuningen komt al voor in de De Bidsprinkhaan. Haar man Carlo heeft een verhouding. De felle en beeldschone Helga vermoordt Carlo en zijn minnares. Van Arkel lost de moord op en door hem belandt ze voor vijftien jaar in de gevangenis. In dit boek heeft ze de straf uitgezeten en ze wil nog maar één ding: Van Arkel vermoorden. Dat wordt een ware obsessie. De verstandhouding met Baan is problematisch: hartstochtelijke vrijpartijen worden afgewisseld met keiharde vechtpartijen. Rob vindt in Amsterdam een andere vrouw met wie hij zich erg gelukkig voelt. Maar het gelukt hem niet om zich voorgoed los te maken van de nog altijd heel mooie Helga.

Een aparte verhaallijn is het politiewerk van Ben van Arkel. Hij krijgt een speciale opdracht om potentiële jihadstrijders op te sporen. Daar komt niet zo veel van terecht, al maakt hij de IS-aanslag mee in Tunis en gebeurt er in IJsselmonde ook iets dergelijks. Via zijn kleinzoontje komt hij in contact met een Marokkaanse  familie waar veel aan de hand is.

Het jihadisme en de IS vormen een belangrijk thema in dit boek. We volgen Ahmed Al-Rachid. Hij wordt via chantage geronseld en opgeleid in een trainingskamp in Marokko. Het gaat er meedogenloos hard aan toe. Hij blijkt een uitzonderlijk goed schutter te zijn. Als scherpschutter treedt hij op in Syrië, waar hij een helikopter en zelfs een drone uit de lucht schiet.

Dat Jacob Vis veel actualiteit in zijn boeken verwerkt komt in dit boek duidelijk naar voren. Hij vertelt over de aanslag in Turijn, maar ook over recentere kwesties als de oorlog in Syrië en de schermutselingen in Oekraïne. Naar aanleiding van het laatste zou er volgens Ben een derde wereldoorlog kunnen ontstaan.

Veel aandacht besteedt de schrijver aan relaties. Het gaat om de koppels Helga en Rob en Lynn en Ben. Vooral  het seksleven van beide stellen krijgt nogal aandacht. Beide  dames zijn veeleisend: ze eisen topsport, optimale bevrediging. Op een bepaald moment is Ben wegens stressvolle omstandigheden niet in staat om opgewonden te worden. Lynn is zeer teleurgesteld en blijft een paar bladzijden lang zeuren over de mogelijke oorzaak.

De karakterbeschrijving is bij Vis een sterk punt. In dit boek komen vooral Rob en Lynn goed uit de verf. Wat Ben van Arkel betreft worden zijn heldhaftigheid en zijn andere edele karaktereigenschappen een beetje te veel van het goede Hij is al bijna een heilige geworden. Als er nog een Van Arkel-thriller komt, en dat is te hopen, mag Ben best iets kwetsbaarder, wat meer als een gewoon mens worden neergezet.

Spannend en sexy, zeker voor de liefhebbers van Ben van Arkel, maar ook een mooie kennismaking.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Detective / Thriller, Terrorisme. Bookmark de permalink.