Hond lost moord op

DeMinervaMoordAgathe Wurth – De Minerva Moord. ISBN 978-90-8660-290-2, 129 pagina’s, € 15,95. Arnhem: Ellessy 2016.

De consequenties van een vluchtmisdrijf.

Plastisch chirurg Robert van Hout en zijn vrouw, fotomodel Céleste, vieren met vrienden dat Roberts eerste boek wordt uitgebracht. De maaltijd wordt royaal besprenkeld met alcohol. Céleste drinkt niet, zij zal rijden. Maar zij is niet gewend om te rijden in Roberts oldtimer: een heel bijzondere Minerva uit 1930. Het is donker, het regent, de zware auto vliegt uit de bocht. Céleste rijdt een man dood: Arthur, die zijn hond Paddy uitlaat. Robert en Céleste constateren verschrikt  zijn dood en Robert besluit naar huis te rijden, wég te wezen, te zwijgen. Op aandringen van Céleste nemen zij de hond mee.

Céleste projecteert haar immense schuldgevoelens op de kleine teckel. Ze doopt hem Tax. Ze vertroetelt hem. Door de hond alles te geven wat zijn hartje begeert, heeft ze het gevoel dat ze de schuld ‘afkoopt’ die ze tegenover de weduwe heeft. Maar ze vergeet één belangrijk ding: Emma, Arthur’s vrouw,  mist haar hondje enorm. Zijn lijk is niet gevonden maar ze gaat ervan uit dat hij gelijk met haar man stierf. Tot ze toevallig de presentatie bezoekt van Roberts boek en daar diens mooie jonge vrouw ziet met een teckel die sprekend op Paddy lijkt. Het beest herkent Emma meteen en komt jankend van blijdschap op haar af. Céleste maakt dat ze wegkomt met medeneming van Tax.

AgathaWurthAgathe Wurth woonde en werkte lange tijd in het buitenland, in een pathologisch-anatomisch laboratorium waar ze interesse kreeg voor onnatuurlijke doodsoorzaken. Dit is haar vierde en laatste thriller. Voortaan wil ze zich toeleggen op het schrijven van kortere verhalen.

Zonder op de ontknoping van het boek vooruit te lopen zal het de lezer duidelijk zijn dat de kleine hond Paddy/Tax een grote rol gaat spelen in het ontrafelen van de zaak.

En daarmee zorgt een teckel ervoor dat er heel wat levens veranderen. Want baas Arthur vond de dood toen hij hem uitliet, maar weduwe Emma, Robert, Céleste en hun verschillende vrienden hadden nooit kunnen bevroeden dat het beestje zo belangrijk zou zijn in het vinden van de waarheid. Dit is de eerste thriller die ik lees waar het moordwapen een auto is en de ‘rechercheur’ een hond.

Het boek is niet razend spannend, maar wel onderhoudend. Geschikt voor een rustige vrije avond.

Vriendelijke thriller, genoeglijk en heel vaardig geschreven.

Het boek is tevens op woensdag 16 maart 2016 besproken in het programma Puur Cultuur van MeerRadio. Het geluidsbestand staat hieronder (het eerste deel daarvan gaat over dit boek).

Dit bericht is geplaatst in Detective / Thriller. Bookmark de permalink.