Uren lang Finkers, thuis in de stoel

DecursusHerman FinkersDe cursus ‘omgaan met teleurstellingen’ gaat wederom niet door, verzamelde vertelsels & Poëzie, zo moeilijk nie, verzamelde verzen. ISBN 978-94-004-0259-1, 478 pagina’s, € 15,00. Amsterdam: Thomas Rap 2014, inmiddels negende druk.

Conferences, oneliners, rijmen en ongerijmdheden van de koning van de droge humor.

Sinds Herman Finkers op oudejaarsavond 2015 talloze kijkers aan de buis wist te kluisteren, heeft de man uit Almelo er een hele schare fans bij. Fijnproevers hadden al veel eerder kennis gemaakt met de taalkunstenaar / cabaretier die het droogkomisch ‘slap kletsen’ tot een ware, verfijnde kunst heeft verheven. Toen op 1 januari 2016 het vuurwerk losbarstte wisten vele oude en nieuwe Finkers fans met de champagne in de hand de tranen van het lachen nog uit de ogen. En al kwam deze verzamelbundel al in 2014 uit, hij stond de afgelopen week nog op plaats tien in de boeken top-60, en terecht.

HermanFinkersHerman Finkers (1954) behoeft dus geen introductie meer. De cabaretier, tekstschrijver en performance-kunstenaar heeft uw hart nu wel gestolen. Toch wil hij op zijn cv nog wat toevoegen aan de dag van zijn geboorte: Ik werd zeven dagen te vroeg geboren. Dat vonden mijn ouders niet erg. Stel dat ik zeven dagen te láát was geboren; die eerste week is juist zo leuk en die hadden ze dan moeten missen.

Die zinnen zijn Herman Finkers ten voeten uit. Steeds is hij, in zijn verhalen en gedichten, bezig zijn luisteraars en lezers op het verkeerde been te zetten. Daarin schuilt zijn en ook ons plezier.

Finkers brengt met zijn voortdurende acties overigens ook uw recensent in de problemen. Want er valt geen samenvatting te maken van bijna 500 pagina’s ‘puure piffel’. Die term komt van John O’Mill (1915-2005), de legendarische taalkunstenaar met wie Finkers duidelijk grote verwantschap vertoont: allebei dol op taal, allebei continu bezig de gekte zelf  tot wanhoop te drijven.

Citeren is de enige manier om Finkers te demonstreren. Wel, de eerste citaten vindt u al in de titel van het boek, die symptomatisch zijn voor de inhoud. Daarna vliegen ons, bladzijde na bladzijde, de bon mots om de oren. Als hij het bijvoorbeeld over de Homo sapiens heeft, doet hij en passant de Homo erectus in de ban omdat die maar aan één ding dacht… en meldt via de Homo sapiens: En ook de homo, is een sapiens. ’t Is maar dat wij het weten. Nog zo’n korte grap over Werelddierendag: Ik zat laatst te vissen. Het was Werelddierendag, dus ik deed een extra dikke pier aan de haak.

Lezen, korte grijns, lezen, schaterlachen, lezen, hè, wat bedoelt-ie nou? Om vervolgens opnieuw te lachen. Finkers op papier is een warme douche van plezier. Neem de tijd maar als u  gaat douchen.

Hoe lees je Finkers, tot slot? Boek op schoot, lezen en van de ene lachbui in de volgende vallen of de inhoud langzaam savoureren, iedere dag een paar heerlijkheden? Kies maar wat u prettig vindt.

Eén ding is zeker: u geniet van superieure humor. En dát voor een prijs waarvoor u nog geen theaterkaartje kunt kopen.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Cabaret, Poëzie. Bookmark de permalink.