Keiharde Amerikaanse thriller

DeschuldigenDavid Baldacci – De schuldigen. Vertaald uit het Engels (The Guilty) door Jolanda te Lindert. ISBN 978-94-005-0447-9, 399 pagina’s, € 19,95. Amsterdam: Bruna 2015.

Amerikaans geheim agent keert tijdelijk terug naar zijn geboorteplaats om enkele problemen op te lossen.

David Baldacci (1960) is een wereldberoemd thrillerschrijver met een enorme productie (zie ook https://www.leeskost.nl/?p=5013 en https://www.leeskost.nl/?p=5436). Dit is het vierde deel van de thrillerserie met Will Robie en Jessica Reel als hoofdpersonen.

Als het boek begint bevindt geheimagent Will Robie zich midden in een actie. Hij zit alleen in een gebouw met een scherpschuttersgeweer voorzien van een superieure telescoop en vernietigende munitie. Hij moet in opdracht van zijn dienst een man doodschieten. De actie verloopt probleemloos, maar ongewild heeft de dodelijke kogel ook een klein meisje achter het slachtoffer getroffen. Hij trekt zich dit heel erg aan. Om dit te boven te komen, wordt hij direct ingezet bij een volgende actie. Deze mislukt omdat hij zijn koelbloedigheid is verloren. De dienst stuurt hem met vakantie.

DavidBaldacciOmdat hij heeft gehoord dat zijn vader in de gevangenis zit wegens moord reist hij naar zijn geboorteplaats Cantrell om hem te helpen. Twintig jaar terug was hij daar zonder afscheid vertrokken. Hij had voortdurend conflicten met zijn vader. Hij liet ook zijn vriendin achter en  beëindigde een zeer succesvolle honkbalcarrière. Van zijn vriendin had hij nooit meer iets gehoord. Nu wil hij met zijn verleden in het reine komen.

Hij zoekt zijn vader op in de gevangenis, maar deze wil aanvankelijk niets met hem te maken hebben. Niet iedereen is blij met zijn komst. Hij wordt aangevallen door Pete Clancy en twee vrienden. Pete is de zoon van Shermann Clancy, de man die door zijn vader vermoord zou zijn. In een hevig gevecht dat Will moeiteloos wint, schakelt hij zijn vijanden uit. Als hij verder onderzoek doet komt hij allerlei oude zaken op het spoor, ook rondom de rijke familie van zijn vriendin, Barksdale. Het gaat vooral om pedofolie en chantage. Maar uiteindelijk draait het om een seriemoordenaar.

Will Robie komt van het ene gevecht in het andere, maar hij heeft opvallend veel hulp: de plaatselijke politie, de FBI. Zijn charmante maar zeer koelbloedige collega Jessica Reel duikt ook op en redt meteen zijn leven. De CIA voor wie hij werkt wil Will absoluut behouden en daarom geven ze hem alle mogelijke hulp. Het boek eindigt zeer bevredigend en positief, maar ook wat zoetig.

Baldacci heeft weer een uitmuntende verhaallijn gecreëerd. Langzaam wordt alles onthuld, maar tot de laatste bladzijden zijn er onverwachte wendingen. Het is wel een keihard verhaal, er vallen veel doden en het is beangstigend om het duo Robie en Jessica aan het werk te zien. Ieder gewapend met twee revolvers en een mes schakelen ze ogenschijnlijk moeiteloos achter elkaar verschillende tegenstanders uit. Ze laten soms een spoor van lijken achter zich.

Ondanks de hardheid en koelbloedigheid van de hoofdpersoon is het wonderlijk dat je als lezer sympathie kunt krijgen voor hem.  Daarvoor zorgen allerlei zaken die laten zien dat hij menselijker is dan je soms denkt. Bijvoorbeeld de manier waarop hij omgaat met zijn stiefbroertje, de gevoelens voor zijn vriendin en het geduld met zijn vader.

De vader-zoon-verhouding is een sterk punt in het verhaal. Ondanks de haat tegen zijn vader (hij heeft mijn leven verpest) blijf hij hem helpen en als blijkt dat ze eigenlijk heel erg op elkaar lijken wordt het begrip groter. Ook zijn vader was weggelopen van huis en had een militaire carrière achter de rug.

Dit is een echt Amerikaans boek. Niet alleen de CIA, maar ook de plaatselijke politie en rechtbank opereren niet bepaald zuiver volgens de wet. Allerlei belangen spelen steeds mee op de achtergrond, wat bepaald geen reclame is voor de Amerikaanse samenleving.

Deze Baldacci is weer een zeer spannend boek dat je achter elkaar uitleest. Soms zakt die spanning wat in, maar precies tijd worden uiterst enerverende gebeurtenissen ingelast.

Vakkundige en regelmatig zinderende thriller.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Detective / Thriller. Bookmark de permalink.