Drs. P. is niet dood

TroikahierDrs. P – Troika hier, troika daar. Het allermooiste bij elkaar. Gekozen door Renske de Greef en Ringo Maurer. ISBN 978-90-388-0172-8, 374 pagina’s, € 19,99. Amsterdam: Nijgh en Van Ditmar 2015.

Goedgekozen selectie uit het omvangrijke werk van drs. P.

Het overlijden van de veelzijdige Drs. P. (1919-2015), de grootste taalvirtuoos van Nederland, veroorzaakte een hernieuwde belangstelling voor het vaak bizarre werk van deze originele geest, en terecht. Deze bundel is een resultaat van deze belangstelling.

De vrij jeugdige samenstellers van deze bundel weten het werk van Drs. P. in het voorwoord treffend te karakteriseren: De woorden kloppen, ze staan op de juiste plek en ze zijn nooit saai of voorspelbaar… In deze bundel komen woorden voor als ‘fluks’, ‘schielijk’ en ‘behaagzucht’ – bedreigde woorden die je direct van de ondergang zou willen redden… Het werk van Drs. P. is verrassend, vol fantasie, bizarre wendingen en gruwelijkheden…Bij ieder thema en in alle disciplines is zijn originele geest te herkennen, vol droge humor en verbeeldingskracht.

DrsPHet boek begint met alfabetisch gerangschikte Liedteksten, met daarin klassiekers als De commensaal (Er ligt alweer een juffrouw in het trapportaal), Dodenrit (Troika hier, troika daar), Knolraap en lof, schorseneren en prei, Ripspiqué, Veerpont (Heen en weer), Zusters Karamazov (Tante Constance en Tante Mathilde). Maar ook de minder bekende liederen zijn zeer de moeite waard, zoals Andijvie (Inspirerend is ze niet…Andijvie is voor mij geen lustobject).

Het minder bekende proza begint met, vaak scabreuze reisavonturen, beslist de moeite waard. Dan volgen beleefsels, vertelsels en overdenksels, met onder meer het bizarre Oosterse gebruiken, volgens de samenstellers een kruisingtussen Ot en Sien en hardcore pornografie, dat eindigt in de anticlimax Ik moet de kapucijners nog opzetten!.

Bij de Gedichten zitten juweeltjes, zoals O Oude Maasstad.

O oude Maasstad aan de Rotte

Gij onvolprezen Rotterdam

Bekoorlijk als mijn nicht Charlotte

En stralend als een zuurstofvlam

Gij onvergank’lijke gemeente

Waar ik mijn schoonste jaren sleet

eer kluift de hond aan mijn gebeente

Dan dat ik Rotterdam vergeet

 

Heel mooi is ook Kanasutra

Voor meerderjarigen:

Oosterse liefdeskunst

Bloemrijk geschreven

En zeer instructief.

 

’t Is voor het merendeel

Onderlichamelijk

Maar wie ruimdenkend is

Neemt dat voor lief.

 

Uiteraard treffen we hier een aantal Ollekebollekes aan, Drs. P.’s favoriete dichtvorm.

Het boek wordt afgesloten met een uitgebreide verantwoording en een alfabetisch register, wat helpt bij het opzoeken.

Een must voor de vele liefhebbers van Drs. P. en een fraaie kennismaking met zijn vaak verrassende oeuvre.

Het boek is tevens op woensdag 20 januari 2016 besproken in het programma Puur Cultuur van MeerRadio. Het geluidsbestand wordt staat hieronder.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Humor, Literatuur. Bookmark de permalink.