Adembenemend ontvoeringsdrama

HetmeisjeinderodejasKate Hamer – Het meisje in de rode jas. Vertaald uit het Engels (The Girl in the Red Coat) door Mechteld Jansen. ISBN 978-90-225-7026-5, 384 pagina’s, €19,99. Amsterdam: Boekerij 2015.

Adembenemende thriller over een kinderontvoering.

Carmel Wakeford is een dromerig, beetje wereldvreemd kind, dol op spelletjes, dol op verstoppen en dol op mooie verhalen. Als moeder Beth haar 8-jarige dochter meeneemt naar een ‘verhalenfestival’ is Carmel enthousiast. Maar het festival valt tegen en als ’s middags ook nog een dichte zeemist opkomt, is de lol eraf. Ze besluiten naar huis te gaan. Maar dan, in de drukte van vertrekkende mensen, raken ze elkaar kwijt. Beth zoekt en roept, wanhopig. Als ze zich bij de politiepost meldt, gaan er meer mensen helpen zoeken. Carmel wordt niet gevonden.

Carmel is, op zoek naar Beth, aangesproken door een oude man die beweert haar onbekende grootvader te zijn. Hij vertelt dat haar moeder, zoekend naar Carmel, op het parkeerterrein door een vrachtwagen is aangereden en ernstig gewond naar het ziekenhuis is gebracht. Als Carmel met ‘opa’ meegaat, zal hij haar naar het ziekenhuis brengen. Daar aangekomen, doet opa alsof hij belt en te horen krijgt dat ze Beth nú gaan opereren. Ze moeten later terugkomen. Naar haar vader kan Carmel niet gaan, die heeft opa gevraagd de zorg op zich te nemen.

Dit is het begin van een jaren durende nachtmerrie voor Carmel, Beth, vader Paul en de rest van de familie. Want: ’Carmel leeft’,  Beth vóelt het en ze weet het zeker. Maar het meisje wordt niet gevonden.

KateHamerKate Hamer groeide op in het Britse Pembrokeshire en volgde een universitaire opleiding creatief schrijven. Voor haar korte verhalen ontving zij in 2011 een prijs en een studiebeurs. Dit boek is haar eerste roman.

Carmel blijkt ontvoerd te zijn door een oude man die in Amerika prediker is. Hij ontvoerde al eerder een kind dat hij de naam Mercy gaf. Ook Carmel krijgt deze naam toebedeeld. En zij moet met ‘grootva’ – hij doet zich nog steeds als haar grootvader voor – mee als hij op reis gaat. Want Carmel beschikt  over genezende krachten en dat moet opa’s kassa vullen. Maar Carmel vergaat van heimwee… De tijd verstrijkt. In Engeland intussen, zoekt Beth haar dochter overal. Ze rouwt om een kind dat – zo voelt ze –  niet dood is. Ze geeft zichzelf de schuld van de verdwijning.

Kate Hamer laat in haar hoofdstukken om en om moeder Beth en het meisje Carmel aan het woord. Ze leeft zich in beider gedachtewereld geweldig goed in,.

Waar het om gaat is de vraag hóe Beth en Carmel elkaar weer vinden.

En Hamer schrijft hierover een adembenemend spannend en soms ontroerend boek. Knap, overtuigend, ijzersterk. En dat voor een debuut.

Nu eens een boek dat het etiket psychologische thriller / roman ten volle verdient.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Detective / Thriller. Bookmark de permalink.