Wees gerust een dummie

Windows10voorDummiesAndy RathboneWindows 10 voor Dummies. Vertaald uit het Engels (Windows 10 For Dummies) door Jan van Westelaken en Marc Regenboog. ISBN 978-90-453-5043-1, 416 pagina’s, € 28,95. Amersfoort: BBNC 2015.

Uitgebreid beginners- en opzoekboek.

Nu de ‘modale’ computergebruiker massaal is overgestapt op Windows 10 wordt zij of hij geconfronteerd met een heleboel veranderingen. Vaak zijn het verbeteringen, maar je moet het wel even weten en zelfs de meer geroutineerde computergebruiker heeft ook wel eens een probleem. Dit boek bedient beide groepen.

Het neemt wie dat fijn vindt bij de hand en behandelt Windows 10 in zeven delen, te beginnen bij Windows 10-dingen die je volgens iedereen al weet (wat nogal eens tegen kan vallen). Daarna komen achtereenvolgens Werken met programma’s, apps en bestanden, Dingen voor elkaar krijgen op Internet (met onder andere de apps Mail, Personen en Agenda en veilig computergebruik), Windows 10 aanpassen en verbeteren (met een klein netwerk opzetten), Muziek, foto’s en films, Help! (mijn computer zit muurvast, overstappen naar een nieuwe pc met Windows 10) en tenslotte Het deel van de Tientallen (met tien ergerlijke dingen, zoals de toets PrintScreen doet het niet en tien tips voor tablet- en laptopbezitters).

Wat meer ervaren computergebruikers kunnen baat hebben bij het opzoeken van iets waar ze niet uit kunnen komen (en dan voelt iedereen zich een dummie). De redelijk uitgebreide index helpt daarbij. Voor het titelblad staan nog een aantal ‘spiekbriefjes’ en in de layout springen een aantal pictogrammen eruit, zoals voor (de talrijke) tips, belangrijk, Pas op!, AndyRathbonetechnische info en touchscreen voor wie niet met zijn handen van het scherm kan afblijven. Dat maakt het goed geïllustreerde boek lekker overzichtelijk en handig in het gebruik.

Andy Rathbone schreef sinds de jaren-80 meer dan 50 computerboeken, waaronder eerdere edities van Windows voor Dummies, dat het best verkochte computerboek ooit blijkt te zijn.

Aanrader.   

Dit boek is tevens op donderdag 10 december 2015 besproken in het programma MeerInformatief van MeerRadio.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Computers. Bookmark de permalink.