Klein mannetje, grote baas

VladimirStanislav Belkovski – Vladimir. De waarheid over Poetin. Vertaald uit het Russisch door Rob Pijpers en Eddy ter Veldhuis. ISBN 978-90-8975-521-6, 368 pagina’s, € 19,95. Meppel: Just Publishers 2015.

Wie is Vladimir Poetin?

Vladimir Poetin: ongetwijfeld één van de machtigste wereldleiders op dit moment en toch weten we niet eens precies wat het verhaal rond zijn geboorte en opvoeding is. Door zijn enorme geslotenheid en argwaan richting media is zijn leven in mysteriën gehuld. Dit boek van de politiek analist Stanislav Belkovski (1971) probeert de meest hardnekkige mythen over Poetin te ontkrachten en hem ‘te tonen als de mensen van vlees en bloed die hij is, ook na veertien jaar van kennelijke almacht’.

Het is een zeer fascinerend boek dat een kijkje geeft in het leven van Poetin en daarmee tegelijkertijd een schets van Rusland en zijn geschiedenis. Deels wordt dit door de schrijver verklaard door feiten, maar daarnaast ook door analyses van de persoon en de psyche van Poetin. Zo worden zaken verklaard door zijn fysieke grootte (het is een klein mannetje) en het feit dat hij daar juist kracht uit put, maar ook het feit dat hij geen vader en broer heeft, en dus in zijn leven steeds op zoek is naar een vaderfiguur en een grote broer.

StanislavBelkovskyDoor de psychoanalyse van de auteur biedt het boek ook een aantal grove speculaties. Zoals het feit dat Poetin door de homoscene in Moskou als homo wordt gezien omdat zich heeft laten fotograferen met een hengel en een vis op kruishoogte. Ook wordt aan de vaderloze Poetin heeft een tientallen eigenschappen die hiermee zouden samenhangen toegedicht: geneigd dingen zwart/wit te zien, meer op zijn gemak bij dieren dan bij mensen, al wat hij liefheeft vergaat, kritiek raakt hem zeer, et cetera. Dit maakt dat het boek zeker met een korreltje zout genomen moet worden.

Bij het begin van het boek had ik de verwachting dat dit zou weglezen als een spannend jongensboek. Dat is echter niet het geval, want door de nauwkeurige en uitgebreide beschrijving van feiten en personen moet je goed blijven opletten. Door de grote interesse van de auteur in de politiek koppelt hij telkens de persoonlijke aspecten van het leven van Poetin en Rusland hier aan.

Ondanks bovenstaande opmerkingen is dit boek een aanrader voor iedereen die meer van Poetin en Rusland wil weten. De kennis van Rusland en gedrevenheid van de schrijver zorgen voor een mooie inkijk in het leven van een man die op dit moment het middelpunt van het wereldtoneel is.

Bijzonder interessant.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Biografie, Politiek. Bookmark de permalink.