Feestje voor een gevonden baby

HetbijzonderelevenvanMarthaVondelingCaroline Wallace – Het bijzondere leven van Martha Vondeling. Vertaald uit het Engels (The Finding of Martha Lost) door Janet Limonard-Harkink. ISBN 978-90-452-0844-2, 320 pagina’s, € 17,95. Uithoorn: Karakter 2015.

Vondeling gaat op zoek naar haar ouders.

Bijna zestien jaar geleden zette iemand een koffer met daarin een baby-meisje dat volgens een briefje Martha heette, bij het Bureau Gevonden Voorwerpen in station Lime Street in Liverpool. Niemand komt naar de koffer vragen, ondanks het feit dat de vrouw van het bureau koffer en kind de verplichte negentig dagen pal voor de etalage zet om de eigenaar op te sporen. Daarna betaalt de vrouw – ze woont boven het kantoor –  een kleine vergoeding, neemt het meisje op en voedt haar liefdeloos op.  Martha mag het station nooit verlaten, ‘Moeder’ heeft haar wijs gemaakt dat het dan zou instorten. Wel leert Moeder haar lezen. Dat is dan tenminste nog íets.

Gelukkig heeft Martha aanspraak aan Elisabeth die een taarten- en koffiewinkeltje beheert, aan schoonmaker Stanley die haar moeilijke woorden leert en nog wat opzienbarende figuren. Maar dan komt de dag dat moeder sterft. Als Martha haar taak niet kan overnemen zal ze het kantoorhuis moeten verlaten. Maar hoe kan ze die taak overnemen als ze geen papieren heeft, niet weet hoe ze heet, wie ze is? Ze besluit met behulp van Elisabeth en een onbekende die haar boeken met aanwijzingen stuurt, op zoek te gaan naar haar identiteit.

CarolineWallaceCaroline Wallace heeft lange tijd als docent gewerkt. Daarna begon ze met schrijven. Met dit boek schrijft ze een sprookje volgens de klassieke regelen der kunst.

Naast de zoektocht van Martha Vondeling speelt nog een andere speurtocht, één die echt heeft plaatsgevonden. En het was dit verhaal dat Caroline Wallace uiteindelijk inspireerde tot het schrijven van dit boek. Het nevenverhaal gaat over de al jaren spelende mythe rond een zoekgeraakte koffer van Mal Evans (later directeur bij Apple, overleden door een politiekogel in 1976), een vriend van de Beatles voor deze als muziekgroep wereldberoemd werden. In die koffer zouden allerlei parafernalia zitten over de Beatles en het begin van hun carrière. Maar niemand weet waar de koffer gebleven is.

Die combinatie van sprookje en waarheid, van een verzonnen en een intrigerend bestaand decor – de gangenstelsels onder Liverpool – maakt dit boek tot een verrukkelijke ’doorlezer’.

Het sprookje loopt goed af. Natuurlijk. Dat weet je als je het boek begint te lezen. Als je over Roodkapje gaat lezen wordt grootmoeder weer tot leven gewekt, Doornroosje wordt wakker gekust door de prins en Martha Vondeling brengt haar zoektocht precies tot het goede einde. Hoe? Daar komt u wel achter.

Wat wel verteld mag worden: wie begint te lezen, krijgt een happy end, maar de manier waarop is toch nog een grote en plezierige verrassing.

Om heerlijk van te genieten.

Dit bericht is geplaatst in 'Faction', Alle Boeken, Fictie. Bookmark de permalink.