Verhalen uit de wereld van normaal

DeochtendenSanneke van HasselDe ochtenden. ISBN 978-90-234-9220-7, 221 pagina’s, €17,90. Amsterdam: De Bezige Bij 2015.

Keuze uit de oogst van tien jaar grootstedelijk schrijven.

Er is een kroeg. Een man. Een vrouw. Na een gesprek vol glazen, vlak voor het café de deuren sluit, sluit de man voorgoed zijn ogen.

Een schrijfster, net moeder geworden, vindt de rust niet om thuis haar verhalen te schrijven. Op het station spreekt een man haar aan. Een Ghanees, hij vertelt haar verhalen.

Een vrouw gaat op reis. De man blijft thuis. Hij mist haar. Waarom belt ze hem niet iedere dag?  Maar als ze belt, weet hij niets uit te brengen. Hij telt de dagen af tot ze thuiskomt. En als ze komt, vertrekt ze meteen weer.

Zomaar heel korte samenvattingen van drie van de 27 alledaagse verhalen uit de jubileumbundel van Sanneke van Hassel. De  drie mooiste verhalen? Nee. Want álle verhalen zijn mooi en het is lastig een keuze te maken.

Schrijver en leeftijdgenoot Jan van Mersbergen maakte de keus, leidde de bundel in én leidt ieder verhaal in. En dat is veel te veel het goede.

SannekevanHasselSanneke van Hassel (1971) werd in Rotterdam geboren. Zij studeerde Cultuurgeschiedenis en Theaterwetenschap in Utrecht en werkte bij het theater.  Ze debuteerde in 20005 met een verhalenbundel. Ze kreeg al verschillende prijzen, waaronder de Anna Blaman Prijs in 2013.

Ondanks dat de auteur tussentijds één roman schreef, is het duidelijk dat haar grote kracht, talent en voorkeur bij het schrijven van verhalen ligt. Van Hassel schrijft sinds  tien jaar verhalen in gebeeldhouwde taal, in met grote zorgvuldigheid gekozen woorden vol klank, ritme en  zang. Dat haar uitgever haar met een jubileumbundel in het zonnetje  wil zetten, is terecht. Het bewijst hoe hoog men haar aanslaat.

De verhalen zijn echte grotestadsverhalen, waarin niet alleen de skyline van haar geboorteplaats en woonplaats Rotterdam opdoemt, maar van iedere moderne stad: een zwerver zoekt zijn weg, er vinden onverwachte ontmoetingen plaats, kinderen rommelen rond en vervelen zich en relaties staan op springen. Van Hasselt benoemt Rotterdam. Mooi, een stad met de lichtheid van nieuwbouw en  rotzooi en chaos en volk.

De ochtenden zou een schitterende bundel zijn geweest, een jubileum waardig, als De Bezige Bij niet op het idee was gekomen die te laten samenstellen en inleiden door Jan van Mersbergen. ‘Schrijver en generatiegenoot’, meldt de kaft summier en zelf een gewaardeerd auteur (zie ook https://www.leeskost.nl/?p=1518 en https://www.leeskost.nl/?p=3279). Meer hoeft de lezer eigenlijk niet te weten, maar Van Mersbergen vindt van wel. Hij begint al in zijn inleiding te vertellen ‘dat hij Sanneke mag zeggen’ en waarom en wat hij allemaal gemeen heeft of juist niet met Sanneke.

Pak de lezer zijn/haar leesverrassing niet af! Deze ontdekt graag zelf hoe en wat hij wil interpreteren. En komt de suggestie niet over? Wat dan nog? Sla de intro’s dus rustig over, want ze leiden af van de prima inhoud.

Prachtige bundel die ik iedereen wil aanbevelen.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Korte verhalen. Bookmark de permalink.