Santé

COVER TRAPPIST.inddJef Van den Steen – Trappist. De tien heerlijke bieren. Met foto’s van Jan Crab. ISBN 978-90-5908-613-5, 255 pagina’s, € 34,50. Leuven: Davidsfonds 2015.

‘Alles’ over Trappistenbier.

In dit boek leren we veel over de kloosterorde van de Trappisten. Om in hun levensonderhoud te voorzien gingen in de loop van de geschiedenis een aantal abdijen over tot het brouwen van bier, dat veelal aan de kloosterpoort te koop was. Ook andere producten werden wel vervaardigd, waarbij met name kaas populair was.

JefVandenSteenJef Van den Steen (1949) is dé bierexpert van België en omringende landen. Hij heeft een indrukkende reeks bierboeken op zijn naam. In dit boek geeft hij allereerst in op de vraag waarom trappistenbroeders eigen producten vervaardigen en verkopen. Hij gaat in op de oprichting van de Internationale Vereniging Trappist (IVT) door de abdijen van Westmalle, Westvleteren, Chimay, Rochefort, Orval en Clairefontaine (België), Tegelen en Koningshoeven (Nederland) en Mariawald (Duisland). De IVT telt thans twintig leden uit acht verschillende landen. Deze vereniging coördineert de verschillenden activiteiten van de deelnemers op het gebied van onder meer drank en voeding. Een trappistenproduct is een product afkomstig van een trappistenabdij, het is dus een herkomstbenadering.

ATPDe auteur legt uit wat het verschil is tussen trappistenbier en abdijbier en hoe men echte trappistenproducten kan herkennen, onder andere door de ATP-certificering (Authentic Trappist Product). We leren alles over gisting, zwaar en donker bier, het kelkglas, het brouwen en het afvullen.

Achtereenvolgens worden een tiental abdijen elk in een eigen hoofdstuk behandeld, namelijk Westmalle, Westvleeteren, Chimay / Mont des Cats, Rochefort, La Trappe, Orval, Achel, Engelszell, Zundert en Spencer. U leert veel over de verschillende bieren die er gebrouwen worden, maar ook over de geschiedenis van dat brouwen en van de abdij in het bijzonder. Maakt men er ook kaas of een ander product? Is de brouwerij te bezichtigen? Is het bier te bestellen en hoeveel bakken (kratten) mag u maximaal meenemen? En natuurlijk leest u over dubbel, tripel en quadrupel, refterbier, een 4, 6, 8 of 12, Witte Trappist, Trappistenbockbier en biertoerisme.

TrappistenbierDat alles wordt op een smakelijke manier verteld door een echte liefhebber en prachtig geïllustreerd. Het boek is een onontbeerlijk naslagwerk voor bierliefhebbers en kan voor sommigen van hen zelfs als reisgids dienst doen.

Een boek om dorst van te krijgen.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Eten en drinken. Bookmark de permalink.