Ook-lekker-in-de-winter-salades

HétsaladeboekDelicious – Hét saladeboek. ISBN 978-90-595-6595-1, 160 pagina’s, € 17,95. Hilversum: Fontaine Uitgevers 2015.

Kookboek met 100 salades van het seizoen + bijgerechten.

Een saladeboek. Hét saladeboek zelfs. Dat is een behoorlijke pretentie tussen de vele saladeboeken. Bij dertig verschillende saladeboeken – ik zag zelfs een salade bijbel voorbij komen…heilig oliesel, zalige dressing, heilige boontjes, hemelvaartboontjes? – ben ik gestopt met tellen.

Maar ja… het is wel een boek uit de Delicious-serie. En oh wat zijn die fijn!  De hoofdstukken zijn overzichtelijk ingedeeld op ingrediënten (groenten – vis – kaas – granen – vlees – fruit – erbij).

Waar je bij (vooral saladeboeken) nog wel eens treurig kan worden van de saaie herhalingen die bedoeld zijn als variaties, word je hier blij van de enorme variatie en de lekker makende fotografie. Ook het kleine hoofdstukje ‘erbij’ waarin een paar broden behandeld worden maakt dat je hoopt dat ze ook nog een broodboek uit gaan brengen. Of is dat niet meer verantwoord sinds de broodbuik deze heerlijkheid in de verdomhoek heeft geschoven? Ook het aantal verschillende dressings is indrukwekkend.

Een hoop van de salades kunnen ook als lauwwarm groentegerecht op tafel komen. Dit ter geruststelling van degenen die, met de herfst in aantocht, niet moeten denken aan koude nattige slablaadjes. Probeer vooral de gestoomde bladgroenten met spicy cashewdressing, de geroosterde tomatensalade met steak of de maissalade met lente-ui en paddenstoelendressing die er veel beter uit ziet dan hij klinkt.

Salades zijn aan modes onderhevig. Er is nu spelt, gort, bulgur en quinoa en de ooit opeens overal aanwezige avocado met blauwe kaassaus en salades die stijf stonden van de gekookte worst en mayonaise zijn gelukkig weer verdwenen. Of het dus voor altijd hét saladeboek zal blijven is niet waarschijnlijk. Maar voor nu is het dat zeker wel wat mij betreft. En bovendien staat hij zo fijn tussen de andere, al evenzeer de moeite waard zijnde, delen van de delicious-serie.

Dit boek maakt zijn naam helemaal waar. Aan het werk!

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Deel van een reeks, Eten en drinken. Bookmark de permalink.