Knappe artsen-thriller

MeisjevermistTess GerritsenMeisje vermist. Vertaald uit het Engels (Girl Missing) door Els Franci-Ekeler.  ISBN  978-90-443-4629-9, 256 pagina’s, € 19,99. Amsterdam: The House of Books 2015.

Romantisch-psychologische artsen-thriller.

Forensisch arts Kat Novak moet het lichaam onderzoeken van een jonge vrouw, door twee vuilnismannen gevonden in een steegje in een bedenkelijke buurt. De vrouw blijkt overleden aan een overdosis drugs, maar de desbetreffende drug is niet te traceren.  Diezelfde week valt er nóg een vrouw aan de vreemde drug ten prooi en kort daarna wordt een jongeman in zijn auto gevonden die binnen een paar dagen eveneens aan deze agressieve drug overlijdt. Het lijkt erop dat er onbekend levensgevaarlijk spul op de markt is gebracht.

De stad moet worden gewaarschuwd, vindt Kat. Maar de burgemeester stort zich net in een campagne-feestweek en heeft weinig zin de sfeer te bederven.

Dan komt Novak in contact met  Adam Quantrell, directeur van een groot bedrijf dat medicijnen ontwikkelt. Hij komt voor de identificatie van de jonge vrouwen, naar later blijkt doodsbang dat een van hen zijn verdwenen stiefdochter Maeve is. Kat vertrouwt hem niet. Maar tóch springt er een vonk tussen de twee over en de onderhuidse spanning leidt tot levensgevaarlijke situaties.

TessGerritsenTess Gerritsen (1953) werkte jaren als internist. Toen ze zwanger werd gaf ze haar artsenwerk op en begon te schrijven. Inmiddels is ze een internationaal gewaardeerd bestsellerauteur. Haar thrillers worden in meer dan 40 landen vertaald.

Kat Novak speelt haar eigen rol binnen het forensisch laboratorium, een voor buitenstaanders fascinerende omgeving.  Begaan met haar ‘patiënten’, zeker als een van hen een Jane Doe blijkt te zijn: een lichaam zonder naam dat niemand lijkt te missen.

Novak is opgegroeid in de buurt waar de drie drugsdoden zijn gevallen. Ze biedt aan om Adam in deze wijk te helpen zoeken naar zijn dochter. Dat blijft niet onopgemerkt door het tuig dat daar de scepter zwaait.

Tess Gerritsen beschouwt dit boek als een overbruggingsboek. Ze vertelt de lezer in een nawoord dat ze in haar ziekenhuistijd ontspanning zocht bij romantische boeken. Toen ze ging schrijven koos ze aanvankelijk voor dit genre. Nadat ze negen van die romans had geschreven, sloop het thrillerelement haar verhalen binnen. Meisje vermist (in 1994 uitgegeven) beschouwt ze als zo’n overgangsboek. Voor de herdruk (en deze eerste vertaling) is het verhaal aangepast. Nadien schreef Gerritsen alleen nog medische thrillers en de Rizzoli and Isles serie over een rechercheur en een patholoog anatoom.

Dit boek zit vernuftig in elkaar. Gerritsens uitleg over haar nieuwe stijlkeuze manifesteert zich duidelijk.

Dit is een romantisch boek, een psychologische roman, een medische thriller, al met al een boeiende stapeling van genres.

 

Zeer de moeite waard, want het is ook nog eens heerlijk ontspannend om te lezen.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Detective / Thriller, Medische wereld. Bookmark de permalink.