Alle liefdes op een rij

DemannenvanRaanMartine de Jong – De mannen van Raan. ISBN 978-90-5759-714-5. 206 pagina’s, € 17,560. Amsterdam: Podium 2015.

Vastlopen in doolhof van liefde.

De licht autistische programmeur Per Pennings houdt zich al sinds zijn tiende jaar bezig met het vastleggen van zijn leven, bij voorkeur aan de hand van cijfers en lijstjes. Dat maakt hem tot een weinig sociaal levend mens.

Maar als hij op een dag op zijn werk een leuke jonge vrouw tegenkomt die hem echt ziet staan en hem zelfs voor de lunch uitnodigt, wordt hij hoteldebotel verliefd. De vrouw, Raan, komt als een wervelwind zijn leven binnen, dringt zich aan hem op, gaat mee naar zijn huis, gaat voor hem koken. De hemel gaat voor Per open.

Toch heeft ook Raan vreemde trekjes. Waarom woont ze op haar 26ste nog thuis met haar moeder en haar twee broers? En waarom lijkt ze af en toe van de aardbodem verdwenen en antwoordt ze zelfs niet op zijn berichten? Hebben ze nu wel of niet een relatie?Martine de Jong (1975) debuteert met deze roman. Sinds 1999 houdt ze een dagelijkse weblog bij die vele duizenden bezoekers trekt. Ze is de drijvende kracht achter een recensiesite en schrijft freelance voor de Volkskrant.

Per wil niets liever dan een stevige relatie met Raan. Maar Raan ‘doet niet aan verkeringen’, al zal ze erover nadenken. Het tij lijkt te keren voor Per als ze hem mee naar huis neemt en kennis laat maken met haar familie. Maar er blijven dagen dat Raan zegt dat ze liever een tijdje alleen is. En zo af en toe laat ze een mannennaam vallen, namen van ‘oude vrienden’ die, als Per op onderzoek gaat, nog steeds goede vrienden blijken te zijn. Deelt Per ‘zijn’ Raan met andere mannen? En wat hebben die mannen voor op hem, wat hebben die mannen tegen? Per gaat weer ijverig lijstjes maken.

Zonder de clou tot het eind te openbaren, is dit ongeveer het verhaal van dit boek. Er blijft hier en daar een verrassing, de stijl is amusant, maar de schrijfster had met dit gegeven wel wat dieper kunnen peuren.

Al met al een humoristische start van een veelbelovend oeuvre.

Prettig tussendoortje.

Dit boek is tevens op donderdag 2 juli 2015 besproken in het programma MeerInformatief van MeerRadio. Het geluidsbestand staat hieronder.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Fictie, Man-vrouw verhouding. Bookmark de permalink.