Wederom adembenemende Eve Dallas

VermoorduitwraakJ.D. Robb – Vermoord uit wraak. Vertaald uit het Engels (Vengeance in Death). ISBN 978-90-225-7298-6, 363 pagina’s, € 15,00. Amsterdam: Boekerij 2015.

Futuristische thriller met inspecteur Eve Dallas in de hoofdpersoon.

Begin vorig jaar begon Uitgeverij Boekerij met het uitbrengen van Nederlandse vertalingen van de thrillers van J.D. Robb, een in de Verenigde Staten super populaire reeks met als hoofdpersoon de keiharde en onovertroffen inspecteur Eve Dallas die zich echter letterlijk en figuurlijk blootgeeft voor haar echtgenoot, de aantrekkelijke en steenrijke tycoon Rourke. Niemand minder dan Stephen King noemde Dallas ‘spijkerhard en toch sexy’ en volgens uw recensent heeft hij helemaal gelijk.

Aan dit deel gingen vijf eerdere boeken vooraf, allen super spannend van begin tot einde, met als extra dimensie het feit dat de verhalen zich in de niet te verre toekomst afspelen, een tijd waarin men op honderdjarige leeftijd nog gewoon een baan heeft en waarin de mobiliteit, ook in de stad, zich grotendeels door de lucht afspeelt. Een tijd waarin droids, een soort pratende en ‘denkende’ robots, diverse taken van de mens als bijvoorbeeld kelner en portier hebben overgenomen, maar ‘de baas gebruikt alleen droids als het druk is. Ze zijn duur in het onderhoud.’

Alle boeken zijn prima ‘los’ te lezen, maar het volgen van de hele serie geeft een extra dimensie omdat de auteur de ontwikkeling van niet alleen de hoofdpersonen Dallas en Rourke, maar ook van de bijfiguren, zoals Summerset, Rourke’s factotum en Delia Peabody, de efficiënte, maar tevens wat wulpse assistente van Dallas.

NoraRobertsDe auteur J.D. Robb is een pseudoniem van de feelgood schrijfster Nora Roberts, die ook met dit ‘hardere’ genre heel goed raad weet. De populaire Roberts (‘Amerika’s favoriete romanschrijfster’ met meer dan 200 boeken op haar naam) vond dat ze aan een nieuwe uitdaging toe was en wilde een nieuwe groep lezers aanboren. In 1995 verscheen het eerste deel uit de in Death-serie met futuristic suspense, die een groot succes werd. In 2001 werd onthuld dat Roberts deze boeken had geschreven.

Alle vijf vorige boeken heb ik met plezier gelezen en ook dit deel zit weer fantastisch goed in elkaar. Dallas krijgt vrij snel door dat een seriemoordenaar eigenlijk achter haar echtgenoot Rourke aan zit. De moorden hebben iets te maken met Rourkes niet al te smetteloze verre verleden. Ook Summerset speelt hierin een rol. Alles wijst in zijn richting. Ondanks het feit dat Dallas en Summerset elkaar niet liggen, om het mild uit te drukken, probeert Dallas haar mans rechterhand uit de wind te houden, maar deze weigert halsstarrig mee te werken.

De spanning wordt langzaam opgebouwd en komt tot een climax aan het eind van het boek. Uiteraard wordt de lezer nog even op het verkeerde been bezet voordat een toch volstrekt geloofwaardige ontknoping volgt.

Naast spanning biedt het boek ook veel humor. Het is genieten van de dialogen tussen Dallas en Rourke en ook Peabody zorgt soms voor een vrolijke noot. De auteur weet hoe ze zinderende seksscènes kan beschrijven zonder dat het plat wordt.

Prima deel uit een serie waaraan velen verslaafd zijn.

Dit boek is tevens op woensdag 20 mei 2015 besproken in het programma Puur Cultuur van MeerRadio. Het geluidsbestand staat hieronder.

Recensies van de overige delen uit de serie: www.leeskost.nl/?p=2936, www.leeskost.nl/?p=3098, www.leeskost.nl/?p=3628, www.leeskost.nl/?p=4095 en www.leeskost.nl/?p=4439.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Deel van een reeks, Detective / Thriller. Bookmark de permalink.