Thriller én parodie

MaffiamaatBram Moszkowicz – Maffiamaat. ISBN 978-94-6156-137-4, 240 pagina’s, € 19,95. Amsterdam: Bertram + de Leeuw 2014, inmiddels vierde druk.

Satirische thriller met autobiografische trekjes.

Advocaat Benjamin Mendel (niet toevallig dezelfde initialen als de auteur) staat op het punt ‘geschrapt te worden van het tableau’ van de Nederlandse Orde van Advocaten, de zwaarste tuchtrechtelijke sanctie binnen de advocatuur. Die schrapping vindt inderdaad plaats en Mendel mag zijn beroep van advocaat nooit meer uitoefenen. Voor Mendel een ramp: ‘Hij kon maar één ding. Pleiten. En neuken. Goed twee dingen dus.’

Als de schrapping inderdaad plaatsvindt laat Mendel zijn cliënten naar zijn broer doorverwijzen en ontvlucht hij de publiciteit en zijn familie. Op weg naar Knokke strandt hij in het Zeeuws Vlaamse Sluis en koopt daar in een opwelling een oude boerderij. Hier hoopt hij rust te vinden.

Maar zijn (voormalige) cliënten weten hem toch te achterhalen. Herman Haak, een zware crimineel waar je geen nee tegen zegt, doet een beroep op zijn bijstand om zijn ontvoerde zoon Dennis weer terug te krijgen. En zijn Marokkaanse ‘troostmeisje’ Laila heeft hem nodig om haar onvindbare broer Labib op te sporen.

En dan volgen de gebeurtenissen elkaar snel op. Een complex en zeer gewelddadig verhaal.

BramMoszkowiczBram Moszkowicz (1960) kan wel degelijk schrijven (zie ook https://www.leeskost.nl/?p=1522). Volgens de Volkskrant schuilt in deze man zelfs een begenadigd schrijver. Oorspronkelijk zou hij dit boek samen met zijn vriend Leon de Winter schrijven, maar de laatste moest wegens tijdgebrek afhaken om zijn eigen roman Gerenimo (recensie verschijnt binnenkort) volgens schema uit te kunnen brengen.

De titel is natuurlijk een knipoog naar de kwalificatie Maffiamaat, die de strafpleiter Moszkowicz meekreeg door de manier waarop hij de zware crimineel Willem Holleeder verdedigde. Mendel komt op een gegeven moment voor de keus te staan. Overschrijdt hij de grens en wordt hij nu inderdaad een maffiamaat?

Het sterkst zijn de stukken waarin hij zijn eigen schrapping door het Hof van Discipline in Den Bosch parodieert. Dit boek zou het eerste deel van een trilogie zijn. We zijn benieuwd of Moszkowicz hier nog, al dan niet samen met De Winter, aan toe komt, nu hij de politiek in is gegaan.

Interessant thrillerdebuut, vooral door het geestige zelfportret van de auteur.

Dit boek is tevens op donderdag 4 juni  2015 besproken in het programma MeerInformatief van MeerRadio. Het geluidsbestand staat hieronder.

 

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Autobiografie, Detective / Thriller. Bookmark de permalink.