Meeslepende thriller

MachtLuc Deflo – Macht. ISBN 978-90-893-1465-9, 316 pagina’s, € 22,50. Gent: Borgerhoff & Lamberigts 2014.

Vlaamse thriller over chantage en machtsspelletjes.

De succesvolle Belgische thrillerschrijver Luc Deflo (Mechelen, 1958) heeft weer een zeer spannende thriller aan zijn oeuvre toegevoegd. Hoofdpersoon is de veelbelovende lijsttrekker van de politieke partij Voor Vlaanderen & Vaderland, Luc Verstrepen. Zijn vader, Gaston Verstreken, is de oprichter van de partij en zijn schoonvader Oscar Heembende de financier. Het is vijf weken voor de verkiezingen en een schandaal kunnen ze niet gebruiken. Dat schandaal dreigt te komen als door middel van compromitterende foto’s de verhouding van Luc met zijn secretaresse uitkomt. Als schoonvader Oscar ook nog eens over een smerig filmpje lijkt te beschikken is het al snel duidelijk dat een echtscheiding onvermijdelijk is.

In een mum van tijd is alles veranderd. Oscar heeft iets te snel een EOT (echtscheiding met onderlinge toestemming) getekend die financieel heel ongunstig voor hem is, ook zijn bankrekening is geplunderd. Zijn advocaat kan niets doen en zo rest Luc niets anders dan te gaan inbreken in zijn eigen huis en zich op die manier nog enigszins te redden.

LucDefloEen andere verhaallijn is die van Layla. Zij is op de vlucht voor haar zeer gewelddadige echtgenoot en zoekt haar toevlucht in de auto van Luc. Hij neemt haar mee naar zijn eenvoudige huurflatje. Hardnekkig blijft Willem Schoovaerts de proleterige, maar heel slimme echtgenoot van Layla haar achtervolgen en opsporen. Steeds weer weet hij haar te vinden.

Deflo houdt de thriller spannend doordat er steeds veel vragen beantwoord moeten worden. Hoe gaat Luc zich redden? Wordt Layla gevonden? Wordt het iets tussen Layla en Luc? Wat is het geheim van Oscar en Gaston? Wat is er vroeger gebeurd, waardoor zijn ze zo rijk geworden? Veel problemen worden opgelost door moorden, waardoor het boek een overmaat aan liquidaties telt. Het verhaal blijft onvoorspelbaar en het slot is heel verrassend, maar zeker bevredigend voor de lezer, omdat de echte boeven worden gestraft en het recht zegeviert.

Dit boek is bepaald geen psychologische thriller. Veel personen blijven vage typen en het blijft onduidelijk wat hen drijft. De onsympathieke Willem is een onmogelijk figuur. Layla wordt beschreven als heel mooi en sympathiek en toch wordt ze verschrikkelijk mishandeld. Het waarom blijft onbeantwoord.

Logica is niet het sterkste punt. Als een politieke partij het goed doet in de peilingen met hun lijsttrekker, dan is het niet voor de hand liggend dat ze hem na een simpel geval van overspel helemaal aan de kant zetten. Het is ook niet logisch dat zeer rijke, vooraanstaande heren zelf hun moorden plegen en daar niemand voor inhuren. Verder lijkt het onwaarschijnlijk dat een man die een vrouw tracht te verkrachten tegelijkertijd een auto fotografeert voor een afpersing.

Een enkele keer gebruikt Deflo in deze voortreffelijk geschreven thriller een Vlaams woord: caprulenbak (ordinaire auto), zattekloot (dronkenlap), bompa (grootvader). Dit geeft voor Nederlandse lezers wel een komisch effect.

Het valt op dat rijke, machtige mensen de politie en de rechterlijke macht beïnvloeden. De macht ligt niet bij de overheid, maar bij enkele vooraanstaande personen. Is dit typisch Belgisch? Dit onderwerp werd ook aan de orde gesteld door de onlangs overleden Vlaamse thrillerschrijver Jef Geeraerts (1930-2015).

Uiterst spannende thriller met een ijzersterke plot.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Detective / Thriller. Bookmark de permalink.