De borsten van Scarlett

AlleswatjezietGrégoire Delacourt – Alles wat je ziet. Vertaald uit het Frans (La première chose qu’on regarde) door Marga Blankestijn. ISBN 978-229-6036-3, 192 pagina’s, € 17,95. Amsterdam: Bruna 2015.

Automonteur leert de liefde kennen door de borsten van Scarlett Johansson.

Op een doordeweekse avond zit de 20-jarige automonteur Arthur Dreyfuss in zijn hemd en zijn smurfenonderbroek naar een aflevering van The Sopranos te kijken, als er wordt gebeld. Op de stoep staat Scarlett Johansson.

Arthur blíjft er bijna in! Hij is al jaren gefascineerd door deze zeer rondborstige filmster. Hij houdt sowieso erg van borsten. Maar hij is bleu, beschadigd in zijn jeugd   en nog nooit aan een meisje toegekomen.

En nu staat Scarlett zowaar op de stoep. Zij komt binnen. Wil onderduiken. Arthur komt er echter al spoedig achter dat deze Scarlett de échte Scarlett niet is, maar haar lookalike Jeanine. De twee worden dolverliefd op elkaar.

Jeanine vindt het vreselijk dat ze zó op Scarlett Johansson lijkt, dat mensen haar fotograferen, nakijken, aanstoten en de handtekening van Scarlett aan haar vragen. Ze is mooi, dat is fijn. Maar dit is te erg. Haar eigen leven is haar ontstolen.

GregoireDelacourtGrégoire Delacourt (1960) heeft een reclamebureau. Zijn debuut verscheen meteen in 46 landen en werd verfilmd. Met dit boek begeeft hij zich voor het eerst op het terrein van de liefdesroman. Hij kreeg extra veel publiciteit met dit boek omdat de echte Scarlett Johansson een rechtszaak tegen hem aanspande. Ze vond dat haar persoon werd ‘misbruikt’, en trachtte vergeefs verspreiding van het boek te voorkomen.

Eigenlijk lijkt dit boek een doodgewone vrolijke en tedere liefdesroman. Maar Delacourt duikt dieper. Hij toont, evenals in zijn debuut, zijn fascinatie voor kwetsbare mensen, getekend door verlies.

Wat bovendien aanspreekt: Jeanine drijft lange tijd mee op het personage van Scarlett Johansson, maar wordt door Arthurs baas aangezien voor Angelina Jolie en door Arthurs demente moeder zelfs voor Elisabeth Taylor. Nergens mag zij zichzelf zijn. Behalve bij Arthur gelukkig.

Maar als Arthur dan tijdens hun eerste liefdesspel een enorme misser maakt, is het over en uit voor Jeanine. Ze sluipt ’s nachts het huis uit en rijdt zich te pletter tegen een Mariakapelletje. Door verdriet overmand vertrekt Arthur naar Amerika, om de échte Scarlett te zoeken.

Een vrolijk boek, een teder boek, een hilarisch boek en een lief boek. Een boek zoals een liefdesroman behoort te zijn.

Een boek als een doos vol mooie, lekkere bonbons. Je kijkt en blijft ervan eten.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Fictie, Geen categorie. Bookmark de permalink.