Loser?

SmeergeldNausicaa Marbe – Smeergeld. ISBN 978-90-446-2482-3, 397 pagina’s, € 19,95. Amsterdam: Prometheus 2014.

Roman met thrillerelementen over een Haarlemse stadsbouwmeester die alles kwijt lijkt te raken.

Job Emmerik, stadsbouwmeester van Haarlem, verliest zijn baan als hij corrupt gedrag van de burgemeester en een wethouder probeert na te gaan. Hij wordt een sociale paria, een loser, en komt niet meer aan de bak. Zijn ontslag maakt een einde aan het comfortabele gezinsleven met dure buitenlandse vakanties, want zijn vrouw Gaby draait nu elke cent om. Gaby en hun kinderen, een tweeling van veertien jaar, tonen regelmatig hun minachting voor Job.

Tot overmaat van ramp wordt Emmerik ook nog geconfronteerd met de nieuwe buurtgenoot Judith, een rijke vrouw die zich opwerpt als de financiële steun en toeverlaat van het gezin en er ‘onbaatzuchtig’ voor zorgt dat er weer leuke dingen gedaan kunnen worden. Zo weet ze Gaby en de tweeling helemaal in te palmen.

Job is hier niet blij mee, te meer omdat Judith voor hem geen onbekende is, integendeel, en hem confronteert met een deel van zijn verleden dat hij zorgvuldig voor Gaby geheim heeft weten te houden. Zal zij hem verraden? Hij ontwaakt uit zijn lethargie en bedenkt plannen om voorgoed van Judith af te komen. De zaken worden nog gecompliceerder nadat een rechercheur contact met hem zoekt in zijn speurtocht naar corruptie door Haarlemse politici. Emmerik loopt op eieren.

NausicaMarbeNausicaa Marbe (Boekarest, 1963) kwam in 1982 naar Nederland. Ze is journalist, schrijft columns voor de Telegraaf en debuteerde met de roman Mândraga.

Ik vind het altijd knap als een auteur in de huid van een hoofdpersoon van de andere sekse weet te kruipen. Dat is ook nu het geval. Ze laat ons uitgebreid, soms wel eens te uitgebreid, kennisnemen van de zielenroerselen, achtergrond en aftakeling van de hoofdpersoon Job Emmerik. Interessant, maar het haalt wel de vaart uit het boek en daarom vind ik het geen echte thriller. Ook de uitgebreide natuurbeschrijvingen, bij voorbeeld van de Haarlemmer Hout, zijn niet functioneel en houden alleen maar op. Het had allemaal een stuk korter gekund.

Daarnaast vond ik het plot en de uitwerking ervan niet super geloofwaardig. Met name snap ik niet hoe de uitstekende verhouding tussen Job en Gaby opeens zo verslechtert als Job zijn baan kwijtraakt.

Hoewel ik het boek een aantal keren terzijde heb gelegd moest ik het wel uitlezen, omdat ik toch benieuwd was naar de afloop en dat vind ik een pluspunt.

Ik ben me ervan bewust af te wijken van vele lovende recensies. Lees het boek zelf om te zien wie u gelijk geeft.

Bij vlagen boeiend.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Detective / Thriller, Fictie. Bookmark de permalink.