Prachtige sfeertekening

BrievenvanMarieLize Feryn – Brieven van Marie. ISBN 978-90-223-3068-5, 153 pagina’s, € 22,99. Antwerpen: Manteau 2014.

Ontberingen van een jonge Vlaamse vrouw voor wie de oorlog door gaat.

Lize Feryn speelde in de televisieserie In Vlaamse velden de hoofdpersoon Marie Boesman. Als de Eerste Wereldoorlog begint is zij nog een puber, aan het eind van de oorlog is zij een bekwame verpleegster, die veel heeft meegemaakt, waaronder een abortus. De actrice die de rol van Marie vertolkte, Lize Feryn, wist zich zo in te leven in haar rol, dat ze een Dagboek van Marie schreef, een fijnzinnig portret. Aan het einde van mijn recensie van dat imponerende boekje (zie https://www.leeskost.nl/?p=3028) schreef ik ‘De lezer zou graag willen weten hoe het met Marie verder gaat…’

Inmiddels is die lezer op zijn wenken bediend. Feryn kroop wederom in de huid van Marie en schreef een vervolg, dit keer geen dagboek, maar brieven, vooral aan haar kind dat niet geboren mocht worden maar dat ze nog steeds mist en ook aan haar broers, haar overleden vader en aan haar Duitse geliefde Hans-Peter.

Het is het verhaal van haar vlucht van het slachtveld, de vernedering die ze moest ondergaan en haar min of meer gedwongen verblijf in het Waalse dorpje Tamines. Zal ze nog ooit naar haar moeder in Gent terugkeren? Heeft ze nog een toekomst?

Nu los van het script van de televisieserie kan Feryn haar fantasie de vrije loop laten en dat doet ze meesterlijk. Wie het boekje eenmaal in handen heeft legt het niet meer neer voordat hij of zij het heeft uitgelezen. Je gunt die jonge vrouw weer een toekomst na al de ellende die ze heeft moeten ondergaan en je wilt weten hoe het afloopt.

Ook dit boekje is gezet in een lettertype dat aansluit bij de ‘handgeschreven’ passages en, ik neem aan, door de auteur zelf met tekeningen geïllustreerd. Ook de voor- en achterkant van het omslag zien er weer prachtig uit. Het geheel is weer een juweeltje geworden.

Vorm en inhoud gaan schitterend samen.

Dit boek is tevens op woensdag 15 april 2015 besproken in het programma Puur Cultuur van MeerRadio. Het geluidsbestand staat hieronder.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Fictie, Oorlog. Bookmark de permalink.