Over eieren en (g)een nieuw begin…

EiAnna DrijverEi. ISBN 978-90-388-9858-2, 304 pagina’s, € 19,99. Amsterdam: Nijgh & Van Ditmar 2014.

Het gevolg van een medische fout.

Ei, het tweede boek van model, actrice en schrijfster Anna Drijver (1983), past met deze titel helemaal bij de Paasdagen. Die titel schetst een verwachting die in de eerste hoofdstuk gelijk wordt ontkracht. Ei staat immers voor een nieuwe begin en nieuw leven. In het eerste hoofdstuk vindt de hoofdpersoon Leyla een gevallen ei op de grond met daarin een klein, nog onvolgroeid duifje dat vrij snel na de val overlijdt. Dit zet onmiddellijk de toon van het boek en laat de lezer weten dat ei in dit geval niet staat voor de perfectie en het nieuwe begin wat je hiervan zou kunnen verwachten.

Leyla, een jonge vrouw die als politiek verslaggever bij een landelijke krant werkt, heeft een prima leven totdat dit op een dag ruw wordt verstoord als er tijdens een routinecontrole een grijs vlekje wordt gevonden op een van haar eileiders. Gelukkig kan dit zeer eenvoudig verwijderd worden. De arts, gynaecoloog  Adema, doet dit al jaren en verzekert haar dat het een routineoperatie is. Als Leyla bijkomt uit de narcose blijkt al heel snel dat er iets vreselijk mis is. Anna is door een fout van de arts onvruchtbaar geworden. Waar ze nog helemaal niet mee bezig was, kinderen krijgen, is nu ineens onbereikbaar geworden. Haar eigen eieren, zijn, net als die van de duif in het eerste hoofdstuk, kapot. Wat volgt is een spannend verhaal waarin Leyla enerzijds probeert te achterhalen wat er nu precies gebeurd is en anderzijds probeert om te gaan met haar onvruchtbaarheid.

AnnaDrijverEi is een gemakkelijk geschreven roman. Het verhaal is simpel en prettig leesbaar. Wel wordt het afgewisseld met een aantal andere verhaallijnen over de geschiedenis van de ouders van Leyla die niet zo ver zijn uitgewerkt en soms wat minder relevant lijken. Het is een boek dat je snel uit wilt lezen om te weten hoe het afloopt met Leyla. Ook het verloop van de confrontatie tussen de hoofdpersoon en dokter Adema maken Ei een aantrekkelijke roman. Pas in de laatste bladzijden wordt duidelijk of er ondanks alles toch een nieuw begin voor Leyla in het verschiet ligt.

Gewoon een boek dat het hele jaar lekker wegleest.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Fictie. Bookmark de permalink.