De billen van Sofia Loren

DeijsmakersErnest van der Kwast – De ijsmakers. ISBN 978-90-234-8638-1, 304 pagina’s, € 18,90. Amsterdam: De Bezige Bij 2015.

Roman die zich afspeelt in de wereld van de in Nederland actieve Italiaanse ijsmakers.

Welke ijsliefhebber kan een échte Italiaanse ijssalon voorbijlopen zonder tenminste een bolletje te kopen? Velen lopen er zelfs voor om of gaan er doelbewust heen. Alleen in de wintermaanden is de winkel dicht, want dan vertoeven de ijsmakers op hun thuisbasis in de Dolomieten. Weinigen zullen zich echter realiseren dat het maken van dat superlekkere ijs niet alleen veel creativiteit vergt, maar ook enorm zware lichamelijke arbeid.

De auteur verzamelde voor deze roman achtergrondinformatie bij de familie Olivo, uitbaters van de ijssalon Venezia in Rotterdam. Hij bezocht hen ook ‘thuis’ in het Noord-Italiaanse plaatsje Venas di Cadore. Ook verdiepte hij zich in een heel andere tak van sport, de wereld van de poëzie en het algemeen en die van het Rotterdamse Poetry International Festival in het bijzonder.

ernestvanderKwastMet deze kennis in zijn achtergrond vertelt Ernest van der Kwast (1981), die debuteerde met het originele en veelgeprezen Mama Tandoori (zie https://www.leeskost.nl/?p=67), het verhaal van de twee broers, Giovanni en Luca, zonen van de ijsmaker Guiseppe Talamini, eigenaar van een ijssalon in Rotterdam. De jongens schelen twee jaar en brengen hun jeugd samen door. Ze worden zelfs verliefd op hetzelfde meisje, Sofia, die uiteindelijk voor Luca kiest. Maar dan wordt Giovanni gegrepen door de poëzie en wil daar zijn leven aan wijden en niet aan ijsmaken. Hij gaat in Amsterdam studeren, en verdient een centje bij door in een plaatselijke ijssalon te gaan werken, tot groot chagrijn van zijn vader. Daarna krijgt hij een baan bij een uitgever en keert tenslotte naar Rotterdam terug als werknemer van het Poetry International Festival. Hij woont en werkt vlakbij het familiebedrijf. De keuze van Giovanni betekent dat Luca geen keuze meer heeft. Hij wordt gedwongen zijn hele leven ijs te maken. Giovanni reist veel en vindt veel voldoening in het bezoeker van poëziefestivals in de hele wereld. Hij heeft regelmatig een One night stand, maar bindt zich niet. Wanneer hij als getuige optreedt bij het huwelijk van Sofia en Luca belandt hij in bed met de schoonmoeder van zijn broer, een Mrs. Robinson achtig type.

Hoewel de verhouding tussen beide broers op een laag pitje is gekomen sinds Giovanni het familiebedrijf de rug toekeerde doet Luca plotseling een dringend beroep op zijn broer om hem op een ongebruikelijke manier bij te staan. Kan hij weigeren? Wat zijn de consequenties?

Een prachtig verhaal met een serieuze ondertoon, maar ook met veel humor. De verhalen van de ijsmakers zijn soms hilarisch en ook Beppe, de vader van de broers, kan soms prachtig uit de hoek komen, bijvoorbeeld als hij versgemaakt ijs van Luca beschrijft: ‘Het is als de billen van Sofia Loren in Ieri, oggi, domani.’

Letterlijk en figuurlijk om van te watertanden.

Dit boek is tevens op woensdag 18 februari 2015 uitvoerig besproken in het programma Puur Cultuur van MeerRadio. Het geluidsbestand staat hieronder.

 

Dit bericht is geplaatst in 'Faction', Alle Boeken, Cultuur. Bookmark de permalink.