Opnieuw geslaagde ‘Eve Dallas’

VermoordinextaseJ.D. Robb – Vermoord in extase. Vertaald uit het Engels (Rapture in Death). ISBN 978-90-225-6909-2, 326 pagina’s, € 15,00. Amsterdam: Boekerij 2014.

Vierde deel uit futuristische thrillerserie met Inspecteur Eve Dallas in de hoofdrol.

Als J.D. Robb is Nora Roberts erin geslaagd een spannende thrillerserie (zie ook http://bit.ly/1hyWKE5, http://bit.ly/1nQWcPo en http://bit.ly/1swJOYa) neer te zetten met Eve Dallas als een kwetsbare speurder, die haar onzekerheid weet te verbergen achter een wat hoekig en soms ronduit bot voorkomen. Maar dat is schijn, want Dallas heeft hart voor de slachtoffers die ze tegenkomt en rust niet voordat hun moordenaar achter slot en grendel zit. De boeken zijn met vaart en humor geschreven.

Dit deel speelt zich af in 2058, een tijd waarin de mensen gemiddeld 150 jaar oud worden, er injecties tegen kanker bestaan, voertuigen zich ook boven de grond bewegen en droids heel gewoon zijn als hulp in de huishouding, parkeerwachters of medewerkers in de horeca. Het boek is goed zelfstandig te lezen, maar kennis van de vorige delen biedt wel wat extra’s.

EveDallasHet boek begint met Eve’s buitenplanetaire huwelijksreis. Samen met haar kersverse echtgenoot Roarke geniet ze met volle teugen en ook de zinderende seks doet haar goed. Aan het plezier komt onverwacht een eind door de zelfmoord van een jonge technicus waar Eve bij wordt geroepen.

Dallas komt nog twee zelfmoorden tegen. Alle drie hebben ogenschijnlijk niets met elkaar te maken. Toch zoekt ze naar verbanden. Als ze vervolgens persoonlijk een zelfmoord niet kan voorkomen en het slachtoffer ziet sterven met een glimlach op haar lippen gaat Eve op zoek naar beïnvloeding van iemands hersenen van buitenaf. In haar onderzoek wordt ze, net als in het vorige deel, gesteund door de capabele, sexy en humoristische agent Peabody.

Zoals het in een goede thriller betaamt volgen de gebeurtenissen elkaar snel op. Maar het lijkt erop dat die gebeurtenissen Eve en haar vriendin Mavis in hun greep krijgen en ook Roarke verliest plotseling zijn zelfbeheersing. Worden zij gemanipuleerd?

In deze thriller maakt de auteur volop gebruik van de mogelijkheden die de ontwikkelingen in de toekomst haar bieden. En toch doet het allemaal heel geloofwaardig aan. Dat vind ik het knappe van Robb.

Spannend van begin tot einde met als extraatje een fraaie futuristische dimensie.

Dit boek is tevens op woensdag 7 januari 2015 besproken in het programma Puur Cultuur van MeerRadio. Het geluidsbestand staat hieronder.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Deel van een reeks, Detective / Thriller. Bookmark de permalink.