Diplomatie voor gevorderden

CrucialekeuzesHillary Rodham Clinton – Cruciale keuzes. Vertaald uit het Engels (Hard Choices). ISBN 978-94-600-3740-5, 400 pagina’s, € 24,95. Amsterdam: Balans 2014.

Hillary Clinton blikt terug op haar tijd als Minister van Buitenlandse Zaken.

Op 7 juni 2008 kondigde Hillary Clinton aan dat zij haar strijd om het kandidaatschap stopte en Barack Obama volledig steunde. Ze had de strijd om democratische kandidaat voor het presidentschap van de Verenigde Staten van Amerika verloren en gaf aan haar werk als senator voor New York te continueren. Tot haar eigen verbazing werd ze door Obama gevraagd om zijn minister van Buitenlandse Zaken te worden

Hiermee begint het boek van Hillary Clinton, met de zeer passende titel Cruciale keuzes. Zij beschrijft zeer open en met veel detail haar werk als minister tussen 2009 en 2013. Een zeer interessant boek voor iedereen met interesse voor de internationale politiek. Soms zeer open en eerlijk, zoals over Poetin, en soms ook wat vager en algemener. De internationale politiek is balanceren op een touw. Nauwgezet beschrijft Clinton per onderwerp of land de situatie, afwegingen en de gemaakte keuzes. Zowel bij zeer herkenbare en grote zaken, zoals de dood van Osama Bin Laden, Syrië en Iraq, maar ook bij situaties die niet direct het wereldnieuws halen.

Toch mist er ook iets in het boek. De rol van president Obama en de vele buitenlandadviseurs lijkt vrijwel geheel te ontbreken. En dat is natuurlijk vreemd. Onhelder blijft waarom Clinton hiervoor kiest. Er wordt gespeculeerd dat haar relatie met Obama sinds het verlies in 2008 niet zo goed is. Zelf spreekt ze dit tegen en uit regelmatig lof. Tijdens de ontknoping van de jacht op Bin Laden schrijft ze: ‘Ik keek naar de president. Hij was rustig. Zelden was ik trotser geweest dat ik aan zijn zijde mocht dienen dan op die dag.’

Clinton laat nog in het midden of zij de strijd aangaat voor het presidentschap van 2016, maar dit boek en het moment van verschijnen doet vermoeden dat dit zeker wel het geval is. Dit maakt dat sommige zaken in dit boek wel met een korreltje zout moeten worden genomen. Clinton is niet iemand die gemakkelijk zegt iets verkeerd te hebben gedaan en verdedigt haar standpunten helder.

Ondanks dat is dit een geweldig boek om te lezen en geeft Clinton ons een spoedcursus diplomatie. Een prachtig citaat over dit werk staat halverwege het boek: ‘Diplomatieke overwinning bestaan uit een reeks microscopische plichtplegingen daar, uit een verstandige concessie op het ene en vooruitziende standvastigheid op het andere moment, uit nauwlettende tact, onwrikbare kalmte, en een geduld dat door geen enkele stommiteit, provocatie of blunder kan worden aangetast.’

Een aanrader voor iedereen die geïnteresseerd is in de internationale politiek.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Autobiografie, Politiek. Bookmark de permalink.