Verrukkelijke ‘nieuwe’ Bommel

TomPoesendePaskaartDick Matena – Tom Poes de de Pas-kaart. ISBN 978-90-792-8721-5, 64 pagina’s, € 24,95. Leens (Groningen): Personalia 2014.

Nieuw verhaal over Tom Poes en Bommel, van de hand van Marten Toonders ‘opvolger’.

In 1986 verscheen de laatste aflevering het laatste Bommelverhaal Het Einde van Eindeloos in verschillende kranten. In 1998 vroeg Marten Toonder aan zijn trouwe medewerker Dick Matena om samen een nieuw verhaal te maken, het werden er twee. Het derde verhaal Tom Poes en de Paskaarten bleef onvoltooid. Na het overlijden van Toonder wilde Matena eerst dit verhaal alsnog afmaken, maar besloot uiteindelijk een nieuw scenario te schrijven: Tom Poes en de Pas-kaart. Het verhaal bestaat uit tekeningen met ballonteksten, omdat dit de enig toegestane manier is om nieuwe Bommelverhalen te maken.

DickMatenaWe krijgen deze en nog veel meer belangrijke informatie in Het ontstaan van een nieuw Bommelverhaal dat aan het eigenlijke verhaal voorafgaat. Eerst komt het mooie voorwoord van Frans Timmermans, een echte Bommelfan.

Over het verhaal zelf moet ik kort zijn om het plezier voor de vele fans niet te vergallen. We komen veel oude bekenden tegen met Hocus Pas, Kweetal (‘Wat heeft Bommel toch een kolossaal denkraam’) Super en Hieper in de hoofdrollen. Tom Poest speelt een belangrijke rol en daarom staat waarschijnlijk zijn naam deze keer weer eens in de titel.

Een prachtig uitgegeven boekje met een prachtig nieuw Bommelverhaal, geheel in de stijl van de oude meester. Matena toont zich een waardig opvolger van Toonder.

Voor Bommelliefhebbers een feest der herkenning dat smaakt naar meer.

Website van de auteur

Het boek is tevens op woensdag 7 januari 2015 besproken in het programma Puur Cultuur van MeerRadio. Het geluidsbestand staat hieronder.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Stripboek. Bookmark de permalink.