LOL

DehoteliermaaktweerwatmeePeter Schoenmaker – De hotelier maakt weer wat mee. Met illustraties van Andrea Kruis. ISBN 978-90-82140-01-9, 262 pagina’s, € 14,95. Ceara 2014.

Vervolgbundel korte verhalen van een Nederlandse hoteleigenaar in Zuidwest Frankrijk.

Ik kon niet wachten te beginnen aan dit vervolg omdat ik eerder dit jaar had genoten van Schoenmakers eerste boek Je maakt wat mee als hotelier (zie http://bit.ly/1qAHkpP) . Ook nu is het weer een feest te lezen over de met enige nonchalance neergepende ervaringen van de auteur met hotelgasten van verschillende pluimage, zoals de zuinige Belg en ex-collega Wim die verzot was op hele eierdooiers. Maar ook over het steeds terugkerende onderhoud van het zwembad, over de twee honden, het marchanderen met Franse politieagenten (van drie bonnen er eentje maken), het onderhandelen met de tandarts, die ook nog in badkamertegels blijkt te doen, de medische hulp van de brandweer en nog veel meer.

PeterSchoenmakerEn passant geeft Peter ons ook nog een inkijkje in zijn persoonlijke verleden, zoals de keer dat hij Tournedos Rossini met ganzenlever en geschaafde truffel zou bereiden voor zijn aanstaande schoonfamilie en zich van tevoren verslikte in de prijs van laatstgenoemde ingrediënten. Peter bestond het ook om op zijn huwelijksnacht een pakje sigaretten te gaan halen, maar in tegenstelling tot vele anderen kwam hij wel terug, zij het met enigszins gezwollen edele delen. Hilarisch. Ook Peters dochter hield al jong van een geintje. Ze erfde kennelijk zijn Noord-Hollandse droge humor.

Aan het eind staat een voorproefje van zijn volgende boek, met twee zeer amusante verhalen over Peters vroegere baas Kees.

Het boek gaat deze keer wat minder over de ervaringen met excentrieke hotelgasten, omdat het hotel onverwachts verkocht werd. Toen gasten, die op zoek waren naar een huis in de buurt, tijdens het diner aan Peters vrouw Janneke vroegen of het hotel te koop was noemde ze voor de grap een heel hoog bedrag. Waarop de gasten  meteen ‘ja’ zeiden. De Schoenmakers waren inmiddels dermate verknocht aan Frankrijk dat ze in dezelfde regio op zoek ging naar een tijdelijke en later definitieve behuizing. Het werd uiteindelijk een stuk land met een ruïne van een 350 jaar oud boerderijtje dat ze gingen renoveren. Genoeg om smakelijk te schrijven over de tijdelijke behuizing in een ‘Engels’ dorp, het verkopen de inboedel van het hotel op plaatselijke rommelmarkten, de problemen met de Franse ficus over de ‘winst’ op het vorige huis en over het BTW-tarief van de bouw en natuurlijk de problemen bij de renovatie zelf. Waarbij Peter een op scherp staande handgranaat aantrof bij het slopen van een muur.

Kortom, echt iets voor liefhebbers van Martin Bril. De enigszins stripachtige illustraties passen prima bij de tekst.

Ik werd weer erg vrolijk van het lezen van dit boekje. Lachen!

Aan dit boek is tevens op woensdag 26 november 2014 uitgebreid aandacht besteed in het programma Puur Cultuur op MeerRadio. Het geluidsbestand staat hieronder.

Dit bericht is geplaatst in Alle Boeken, Columns, Cultuur, Reizen. Bookmark de permalink.